Παθολογικό Ιατρείο

Βρασίδα 3, Αθήνα Χίλτον

211 013 66 86
6945 140 231
Δευ : 17.00 - 20.00
Τρι : 11.00-14.00 , 17.00-20.00
Τετ : 11.00 - 14.00
Πεμ : 11.00-14.00 , 17.00-20.00
Παρ : 17.00 - 20.00
* Κατόπιν ραντεβού
 • Αυτοφαγία: o ιδανικός τρόπος να αποτοξινώσεις το σώμα σου!

  Ξεχάστε τους χυμούς και τις δίαιτες αποτοξίνωσης! Αν και το να πίνεις τις θερμίδες της ημέρας με τη μορφή χυμών πλούσιων σε superfoods ή ενισχυμένων συστατικών δεν κάνει κανένα κακό, δε θα διώξετε πιο γρήγορα τις τοξίνες από τον οργανισμό σας σε σχέση με το αν τρώγατε το κανονικό φαγητό. Τα καλά νέα; Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει ένα μηχανισμό να αυτοκαθαρίζεται και αυτό το μηχανισμό μπορούμε να ενισχύσουμε και βελτιστοποιήσουμε.Πως; Εξασκώντας λίγο αυτό-κανιβαλισμό: τρώγοντας τον εαυτό σας!

 • Νεωτέρα δεδομένα για τον αντιγριπικό εμβολιασμό για τη χρονιά 2016-2017

  Η γρίππη είναι μία ιογενής λοίμωξη που σχετίζεται με εποχιακές εξάρσεις αναπνευστικής νόσου κατά τη διάρκεια του χειμώνα στα εύκρατα κλίματα και κατά την περίοδο των βροχών στις τροπικές περιοχές. Τα αίτια γι αυτές τις εποχιακές επιδημίες της γρίππης δεν είναι οριστικά γνωστά. Περιλαμβάνουν πιθανόν ένα συνδυασμό περιβαντολογικών παραγόντων όπως η χαμηλή υγρασία και η χαμηλή θερμοκρασία και κοινωνικές συμπεριφορές που διευκολύνουν την από άτομο-σε άτομο μετάδοση των ιών της γρίππης Α και Β όπως η παρακολούθηση των μαθημάτων στο σχολείο και ο συγχρωτισμός ανθρώπων σε κλειστούς χώρους με την επιδείνωση του καιρού.

 • Οι πρόσφατες ευρωπαϊκές οδηγίες για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας στους ενήλικες

  Η παχυσαρκία είναι μία χρόνια μεταβολική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από αύξηση των αποθηκών του λίπους του σώματος. Είναι μία πύλη που οδηγεί σε διάφορες ασθένειες και έχει γίνει μία από τις μείζονες αιτίες ανικανότητας διαφόρων παθήσεων (όπως καρδιαγγειακά επεισόδια, αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, υπερλιπιδαιμία, άπνοια στον ύπνο) και θανάτου, προσβάλλοντας όχι μόνο ενήλικες αλλά παιδιά και εφήβους παγκοσμίως. Στην κλινική πράξη, το σωματικό λίπος εκτιμάται από το δείκτη μάζας σώματος- BMI (Body Mass Index, που υπολογίζεται διαιρώντας το σωματικό βάρος με το ύψος εις το τετράγωνο). Η συσσώρευση ενδοκοιλιακού λίπους, που αποτελεί δείκτη για τον υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικών και καρδιαγγειακών νοσημάτων, μπορεί να εκτιμηθεί με την περίμετρο της μέσης. Για ενήλικες, μεγαλύτερους από 18 ετών, η παχυσαρκία ορίζεται ως BMI μεγαλύτερο ή ίσο με 30 kg/m2 και ως υπέρβαρος ορίζεται όποιος έχει BMI μεταξύ 25-29,9 kg/m2 . Η περίμετρος της μέσης μετράται με την οριζόντια περιφέρεια της μέσης του σώματος, στο μέσον της απόστασης μεταξύ των άνω λαγόνιων ακρολοφιών και του κατώτερου ορίου της τελευταίας πλευράς. Με βάση την περίμετρο της μέσης ορίζουμε, για τους Ευρωπαίους, την κεντρική παχυσαρκία ( που ονομάζεται αλλιώς και σπλαχνική ή ανδροειδής ή σχήματος μήλου ή παχυσαρκία του άνω ημιμορίου του σώματος) όταν η περίμετρος μέσης είναι μεγαλύτερη ή ίση με 102 cm στους άνδρες και με 80 cm στις μη εγκύους γυναίκες. Διάφορες αλληλεπιδράσεις μεταξύ βιολογικών, συμπεριφοριστικών, κοινωνικών και περιβαλλοντολογικών παραγόντων συμμετέχουν στο ισοζύγιο της ενέργειας και των αποθηκών λίπους στον οργανισμό. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ( World and Health Organization- WHO) δηλώνει την παχυσαρκία ως το μεγαλύτερο χρόνιο πρόβλημα υγείας παγκοσμίως στους ενήλικες και γίνεται με αυξανόμενο ρυθμό όλο και πιο σοβαρό πρόβλημα και από τον υποσιτισμό.

 • Εμβόλιο για τον Πνευμονιόκοκκο: πότε και ποιά άτομα πρέπει να εμβολιάζονται;

  Η πνευμονιοκοκκική νόσος είναι μία λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο Στρεπτόκοκκος pneumoniae (Streptococcus pneumoniae) που αναφέρεται συχνά ως πνευμονιόκοκκος. Ο πνευμονιόκοκκος μπορεί να προκαλέσει διάφορους τύπους λοιμώξεων συμπεριλαμβανομένων της πνευμονίας, των λοιμώξεων του μέσου αυτιού, της μηνιγγίτιδας και της βακτηριαιμίας που μπορούν να είναι απειλητικές για τη ζωή. Οποιοσδήποτε μπορεί να παρουσιάσει πνευμονιοκοκκική νόσο αλλά υπάρχουν κάποιες κατηγορίες ανθρώπων που βρίσκονταν σε μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με άλλους. Η ηλικία και κάποιες ιατρικές καταστάσεις μπορεί να θέτουν τον άνθρωπο σε αυξημένο κίνδυνο για πνευμονιοκοκκική νόσο. Η μετάδοση του βακτηρίου γίνεται συνήθως από άτομο σε άτομο με άμεσση επαφή μέσω των εκκρίσεων του αναπνευστικού (σάλιο ή πτύελα). Πολλά άτομα, ειδικότερα τα παιδιά έχουν τον πνευμονιόκοκκο στη μύτη τους ή στο φάρυγγά τους χωρίς απαραίτητα να νοσούν. Ο καλύτερος τρόπος να προστατευτεί κανείς από τον πνευμονιόκοκκο είναι να εμβολιασθεί. Τα διάφορα εμβόλια κατά του πνευμονιόκοκκου βοηθούν στην προστασία έναντι πολλών διαφορετικών τύπων πνευμονιοκόκκου.

 • Νέα μελέτη: Συσχέτιση παχυσαρκίας και κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα σε παιδιά και εφήβους

  Ο κίνδυνος για σοβαρή παχυσαρκία μεταξύ των παιδιών και των νεαρών ενηλίκων έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και έχει οδηγήσει σε ενίσχυση της επίγνωσης αλλά και της ανησυχίας όσον αφορά στην καρδιαγγειακή και μεταβολική υγεία των ατόμων που ανήκουν σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Η παγκόσμια παχυσαρκία διπλασίαστηκε από το 1980. Το διάστημα 1999-2004, περίπου το 4% των παιδιών και νεαρών ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής 2 έως 19 ετών ταξινομήθηκαν να έχουν σοβαρή παχυσαρκία. Μόλις το 2011-2012 η επίπτωση της σοβαρής παχυσαρκίας αυξήθηκε σε περίπου 6% σε αυτήν την ηλικία ενώ το 2013, 42 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως μικρότερα από την ηλικία των 5 ετών ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Ωστόσο, η συχνότητα εμφάνισης των παραγόντων κινδύνου, που οφείλονται στη νοσηρή παχυσαρκία, για παθήσεις της καρδιάς και των αγγείων στα παιδιά και στους νεαρούς ενήλικες σήμερα δεν είναι ξεκάθαρη. Νέα μελέτη που ανακοινώθηκε πρόσφατα στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine εξέτασε την συχνότητα πολλαπλών καρδιομεταβολικών παραγόντων κινδύνου με βάση την κατάσταση του βάρους τους σε παιδιά και σε νεαρούς ενήλικες.

 • Στατίνες: Τα φάρμακα για τη θεραπεία της δυσλιπιδαιμίας και ο κίνδυνος για εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη

  Οι στατίνες είναι φάρμακα που χρησιμοποιούνται ευρέως για την μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα και για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων (όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου, τα ισχαιμικά αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, η απόφραξη περιφερειακών αρτηριών). Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 συνοδεύεται από δυσλιπιδαιμία (διαταραχές μεταβολισμού των λιπιδίων) και επομένως οι στατίνες κατέχουν έναν μείζονα ρόλο στην πρόληψη των μακροπρόθεσμων καρδιαγγειακών επιπλοκών του διαβήτη και συνιστώνται για τους διαβητικούς ασθενείς ακόμη και αν έχουν φυσιολογικές τιμές λιπιδίων. Το 2012 ο Οργανισμός Διαχείρισης Τροφίμων κ Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εξέδωσε αλλαγές στην ετικέτα ασφάλειας των στατινών συμπεριλαμβάνοντας την προειδοποίηση ότι οι στατίνες αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου νηστείας στον ορό καθώς και τα επίπεδα γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης. Πολλές μελέτες που έγιναν σε ασθενείς με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο έδειξαν ότι οι στατίνες έχουν διαβητογόνο δυναμικό και το αποτέλεσμα σχετίζεται τόσο με τον τύπο της στατίνης όσο και τη δόση της. Οι συστάσεις από τους ερευνητές είναι ότι : "αν και οι στατίνες μπορεί να έχουν κίνδυνο πρόκλησης σακχαρώδη διαβήτη, έχουν περισσότερα μακροπρόθεσμα οφέλη για το καρδιαγγειακό μας σύστημα που τελικά υπερνικούν τον κίνδυνο αυτό".

 • Ηλεκτρονικό Τσιγάρο: το τσιγάρο της νέας εποχής. Πόσο ασφαλές είναι και ποιό το αποτέλεσμά του στην έναρξη και στην διακοπή του καπνίσματος;

  Το κάπνισμα αποτελεί ένα μείζον πρόβλημα για τη δημόσια υγεία παγκοσμίως και θεωρείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (World Health Organization- WHO) ότι αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες θανάτου που είναι αποτρέψιμη. Ανησυχίες σχετικά με την θνητότητα και θνησιμότητα που σχετίζεται με το κάπνισμα οδήγησαν στο πλαίσιο-σύμβαση για τον έλεγχο του καπνού του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO Framework Convention on Tobacco Control-FCTC) που υλοποιήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2005 και επικυρώθηκε από 177 χώρες.Μεταξύ των οδηγιών για την υλοποίηση αυτού του πλαισίου είναι η προώ-θηση χώρων ελεύθερων από καπνό (smoke- free areas) και η εφαρμογή έργων για τη διακοπή του καπνίσματος. Μελέτες καπνιστών έχουν δείξει μέχρι σήμερα ότι πολλοί δεν θα κάπνιζαν αν ξεκινούσαν από την αρχή και ότι το 60-70% θα ήθελαν να διακόψουν το κάπνισμα. Ωστόσο, χωρίς βοήθεια, οι περισσότεροι που προσπαθούν να το διακόψουν τελικά το ξεκινούν πάλι και μόνο το 4% συνεχίζει να απέχει 1 έτος μετά την διακόπτη του. Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που κάνουν τη διακοπή του καπνίσματος δύσκολη είναι η εξάρτηση από την νικοτίνη. Σε αυτό το πλαίσιο, το ηλεκτρονικό τσιγάρο ( Electronic Cigarette-EC, επίσης γνωστό και ως e-cigarette) μας συστήθηκε ως μία μορφή θεραπείας υποκατάστασης της νικοτίνης.

 • Iός της Γρίππης 2009-Η1Ν1 και Eγκυμοσύνη : Πέντε χρόνια μετά τι έχουμε μάθει?

  Τον Απρίλιο του 2009, ένας νέος τύπος του ιού της γρίππης Α γνωστός ως Η1Ν1- pdm09 ιός (2009 Η1Ν1) αναγνωρίστηκε σε 2 παιδιά στην Καλιφόρνια της Αμερικής και σύντομα, έκτοτε, ένας δεύτερος θάνατος με τον 2009 Η1Ν1 ιό συνέβη σε μία προηγουμένως υγιή έγκυο γυναίκα. Ο ιός επεκτάθηκε γρήγορα σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής καθώς και παγκοσμίως. Στις 11 Ιουνίου του 2009, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (World Health Organization) σήμανε το συναγερμό για την παγκόσμια επιδημία στο επίπεδο 6, που αποτελούσε το υψηλότερο επίπεδο κινδύνου. Πέντε έτη έχουν περάσει από αυτήν την πανδημία και εν τω μεταξύ έχουμε μάθει πολλά για τα αποτελέσματα της γρίππης στις εγκύους και στα παιδιά.. Ωστόσο, κατά την διάρκεια της εποχής της γρίπης 2013-2014 στην οποία ο κυρίαρχος ιός ήταν και πάλι ο 2009 Η1Ν1 αναφέρθηκαν κλινικές περιπτώσεις σοβαρής γρίππης, νοσηλείες σε νοσοκομεία από αυτή και θάνατοι νέων και μεσήλικων ενηλίκων, περιλαμβανομένων και εγκύων γυναικών. Μετά από τις παραπάνω σοβαρές συνέπειες από τη γρίππη στις έγκυες γυναίκες προσπαθήσαμε να πάρουμε μαθήματα από την πανδημία καθώς και να βρούμε τρόπους για να ελαττώσουμε τις συνέπειες της γρίππης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε μελλοντικές περιόδους γρίππης.

 • Έγκριση νέου φαρμάκου για την παχυσαρκία από τον Οργανισμό Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων (Food and Drug Administration-FDA)

  Πρόσφατα εγκρίθηκε από τα μέλη της συμβουλευτικής επιτροπής Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ( με ψήφους 14 υπέρ και 1 κατά) το ενέσιμο φάρμακο Λιραγλουτίδη 3mg ("Saxeda") σαν βοηθητικό μέσο στη δίαιτα και στην άσκηση για την απώλεια σωματικού βάρους σε χρονίως παχύσαρκους ενήλικες με Δείκτη Μάζας Σώματος (Body Mass Index-ΒΜI) μεγαλύτερο ή ίσο από 30, ή σε ενήλικες με Δείκτη Μάζας Σώματος μεγαλύτερο ή ίσο από 27 και ταυτόχρονα τουλάχιστον έναν παράγοντα νοσηρότητας που σχετίζεται με την παχυσαρκία όπως η αρτηριακή υπέρταση και η υπερλιπιδαιμία.

 • Νέα μελέτη: Η δίαιτα "χαμηλή σε υδατάνθρακες" νικά την δίαιτα " χαμηλή σε λιπαρά";

  Σε μία τυχαιοποιημένη μελέτη που ανακοινώθηκε στο ιατρικό περιοδικό Annals of Internal Medicine, στις αρχές του Σεπτέμβρη του 2014 οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι η δίαιτα "χαμηλή σε υδατάνθρακες" ήταν πιο αποτελεσματική για την απώλεια σωματικού βάρους και τη μείωση των παραγόντων που αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο ( δηλαδή τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο-έμφραγμα του μυοκαρδίου) σε σχέση με τη δίαιτα "χαμηλή σε λιπαρά". Πιθανόν, λοιπόν, ο περιορισμός των υδατανθράκων να αποτελεί τη λύση για τους ανθρώπους που αναζητούν να χάσουν βάρος και να μειώσουν τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου. Τα τελευταία χρόνια οι διάφορες ιατρικές εταιρείες ανά τον κόσμο συνιστούσαν για υγιεινή διατροφή εκείνη που περιλάμβανε κατανάλωση προιόντων χαμηλών σε λιπαρά, περιορισμό των απλών υδατανθράκων και πολλά φρούτα και λαχανικά. Αλλάζει τελικά η διατροφή μας με βάση τη νεώτερη αυτή μελέτη;

 • Φαρμακοδιέγερση (Doping) : Το κυνήγι της ψεύτικης δόξας, της αλλοιωμένης ομορφιάς δυνητικός κίνδυνος για την υγεία μας.

  Είναι πιθανό για το "φυσικό" αθλητή, που συναγωνίζεται χωρίς τη βοήθεια των χημικών ουσιών, να επιτύχει αποδόσεις που "σπάνε" τα ρεκόρ σε αθλήματα που χρειάζονται δύναμη, ταχύτητα ή αντοχή; Επειδή τα τεστ ντοπαρίσματος δεν είναι συχνά θετικά σε διεθνή σπορ, πιστεύεται ότι η απάντηση είναι θετική-και λίγοι αθλητές που συμμετέχουν σε μείζονα αθλητικά γεγονότα, συμπεριλαμβανομένων των Ολυμπιακών Αγώνων και του Γύρου της Γαλλίας, λαμβάνουν χημικές ουσίες που ενισχύουν την απόδοση. Παρόλα αυτά όμως, πολλαπλές εστίες αποδείξεων, συμπεριλαμβανομένων και προσωπικών μαρτυριών αθλητών και ένας αυξανόμενος αριθμός σκανδάλων για ντοπάρισμα προτείνουν το αντίθετο: ότι η ευρεία χρήση των χημικών, ενισχυτικών της απόδοσης, ουσιών έχουν θεμελιακά διαταράξει τα ανώτερα όρια της ανθρώπινης αθλητικής απόδοσης. Δυστυχώς, ένας παγκόσμιος κώδικας σιωπής έχει κρατήσει το πρόβλημα κρυμμένο από τη δημόσια θέα. Από το 1980 τα ανδρογόνα διαδόθηκαν από την αθλητική κοινότητα των κορυφαίων αθλητών του κόσμου στο γενικό πληθυσμό. Σήμερα οι περισσότεροι χρήστες τους δεν είναι καθόλου αθλητές ανταγωνιστικών αθλημάτων αλλά απλά άτομα που θέλουν να δείχνουν πιο αδύνατα και πιο μυώδη.

 • Νέα θεραπεία για το Σακχαρώδη Διαβήτη: Η εισπνεόμενη ινσουλίνη. Θα κρατήσει η ελπίδα αυτή τη φορά;

  Ο Σακχαρώδης Διαβήτης, μία μείζονα αιτία νοσηρότητας και θανάτων παγκοσμίως, είναι υπεύθυνος για το αυξανόμενο ποσοστό των εξόδων για την εθνική υγεία. Η ινσουλίνη είναι απαραίτητη για μία σημαντική μειονότητα ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη και περίπου 5 εκατομμύρια Αμερικανών λαμβάνουν ενέσεις ινσουλίνης καθημερινά. Μία ευρεία γκάμα υποδόριων ινσουλινών είναι διαθέσιμες, πολλές από τις οποίες χορηγούνται με τη μορφή πένας (σε συσκευασία που μοιάζει με στυλό-πένα) και πολύ λεπτές βελόνες, με αποτέλεσμα να αυξάνουν σημαντικά την άνεση και την ευκολία της θεραπείας με ινσουλίνη. Ωστόσο, μελέτες δείχνουν σημαντική αντίσταση στην θεραπεία με ινσουλίνη τόσο από τη μεριά των ασθενών κυρίως με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 ( δηλαδή το διαβήτη που εμφανίζεται σε μεγαλύτερη ηλικία) όσο και των ιατρών που φροντίζουν αυτούς τους ασθενείς

 • Τι γίνεται στη χώρα διεξαγωγής του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου 2014; Ανίχνευση του ιού της Πολυομυελίτιδας σε αστικά λύμματα στη Βραζιλία

  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ,στις 23 Ιουνίου 2014, την ανίχνευση του άγριου ιού της πολιομυελίτιδας τύπου 1 (Wild Type PolioVirus 1-WPV 1) κατά τη διάρκεια προληπτικού ελέγχου σε δείγματα από αστικά λύματα που συλλέχθηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο του Viracopo, στην περιοχή της Campina στην πολιτεία του Σάο Πάολο. Δεν υπάρχει απόδειξη μετάδοσης του ιού και δεν έχει αναφερθεί κανένα περιστατικό παραλυτικής πολιομυελίτιδας. Γενετική ανάλυση έδειξε μια στενή συσχέτιση με ένα άγριο στέλεχος τύπου 1 ιού πολιομυελίτιδας που απομονώθηκε πρόσφατα σε ένα περιστατικό πολιομυελίτιδας στην Ισημερινή Γουινέα .Επιπλέον επιδημιολογική διερεύνηση αναμένεται.

 • Χορήγηση αντιβιοτικών σε ασθενείς με παθήσεις της καρδιάς: Νέες διεθνείς οδηγίες για την προφύλαξη της λοιμώδους ενδοκαρδίτιδας

  Η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία προτείνει τον περιορισμό της προφύλαξης με αντιβιοτικά μόνο σε ασθενείς με τον υψηλότερο κίνδυνο για λοιμώδη ενδοκαρδίτιδα που υπόκεινται σε υψηλού κινδύνου οδοντιατρικές εργασίες. Καλή στοματική υγιεινή και τακτικός οδοντιατρικός έλεγχος παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου για λοιμώδη ενδοκαρδίτιδα, τη σοβαρή αυτή λοίμωξη του ενδοθηλίου των βαλβίδων της καρδιάς. Κατάλληλα μέτρα αντισηψίας είναι υποχρεωτικά κατά τη διάρκεια χειρισμών φλεβικών καθετήρων και σε οποιαδήποτε επεμβατική τεχνική ώστε να μειωθεί το ποσοστό των ιατρογενών επεισοδίων λοιμώδους ενδοκαρδίτιδας.

 • Ο κοροναϊός του αναπνευστικού συνδρόμου στη Μέση Ανατολή-Middle East respiratory syndrome Corona Virus (MERS-CoV)

  Ο νέος αυτός Κοροναϊός (Corona Virus) διαφέρει από τον κοροναϊό που προκάλεσε την πανδημία SARS το 2003 και από διάφορους άλλους κοροναϊούς που ενδημούν σε διάφορα μέρη της γης. Κατά την 66η Παγκόσμια Σύνοδο Υγείας μετονομάστηκε επίσημα σε Middle East respiratory syndrome Corona Virus (MERS-CoV). Ο MERS-Co ιός αναφέρθηκε για πρώτη φορά στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το Σεπτέμβριο του 2012 αλλά η εξέταση αναδρομικά προηγουμένων μη καθορισμένων περιπτώσεων σοβαρής πνευμονίας στην Ιορδανία επιβεβαίωσαν 2 περιπτώσεις MERS-CoVirus τον Απρίλιο του 2012. Μέχρι πρόσφατα λίγα είναι γνωστά για το ρεζερβουάρ του ιού στη φύση, για την πηγή της λοίμωξης όπως και για τον τρόπο μετάδοσης και τις μορφές της νόσου προκαλεί.

 • Εμβόλιο κατά του ιού της λοιμώδους μονοπυρήνωσης

  Τα εμβόλια αποτελούν από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία πρόληψης που είναι διαθέσιμα στα χέρια των γιατρών. Ωστόσο, η επιτυχία των εμβολίων εξαρτάται από τα υψηλά ποσοστά αποδοχής τους και κάλυψης. Υπάρχουν στοιχεία ότι τελευταία υπάρχει αύξηση άρνησης των εμβολίων στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αλλά και γεωγραφικές εξάρσεις άρνησης εμβολιασμού που τελικά οδηγούν σε επιδημίες. Οι γιατροί μπορούν να παίξουν έναν σημαντικό ρόλο στην απόφαση των γονέων για εμβολιασμό. Οι πάροχοι υγείας αποτελούν την πιο σημαντική πηγή ενημέρωσης των γονέων για τους εμβολιασμούς συμπεριλαμβανομένων και των γονέων των μη εμβολιασμένων παιδιών. Η επαρκής ανοσία που αποκτάται μέσω υψηλού ποσοστού εμβολιασμών έχει επιτύχει να μειώσει σημαντικά ή να εξαφανίσει πλήρως την μετάδοση ενός μεγάλου αριθμού ασθενειών και επομένως έχει ωφελήσει σημαντικά την κοινωνία μας επιπρόσθετα από το κάθε εμβολιασμένο άτομο.

 • Ξηροί καρποί : Διατροφική παγίδα ή όπλο ενάντια στις ασθένειες;

  Η παραδοσιακή Μεσογειακή Δίαιτα χαρακτηρίζεται από την αυξημένη πρόσληψη φυτικού ελαιόλαδου, λαχανικών, ξηρών καρπών, φρούτων και δημητριακών καθώς και από μέτρια πρόσληψη ψαριών και πουλερικών και από χαμηλή πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων, κόκκινων και επεξεργασμένων κρεάτων και γλυκών και μέτρια πρόσληψη αλκοόλ, το οποίο καταναλώνεται με τα γεύματα. Μελέτες μέχρι τώρα έχουν δείξει ότι η εντατική τήρηση της Μεσογειακής Δίαιτας έχει ευεργετικά αποτελέσματα για το καρδιαγγειακό μας σύστημα και έχουν ταξινομήσει αυτή ως το καλύτερο πιθανό διαιτητικό μοντέλο για την προστασία μας ενάντια στην στεφανιαία νόσο, δηλαδή την απόφραξη των αγγείων της καρδιάς μας.

 • Σακχαρώδης Διαβήτης: Πότε και γιατί κάνουμε προληπτικό έλεγχο;

  Ο Τύπου 2 σακχαρώδης διαβήτης είναι μία χρόνια, εξελισσόμενη, μεταβολική νόσος που δεν έχει πλήρως ακόμη κατανοηθεί και ορίζεται από τη χρόνια αύξηση της γλυκόζης του αίματος (υπεργλυκαιμία). Αποτελεί την κύρια αιτία της απόφραξης των αγγείων της καρδιάς, οδηγώντας σε πρώιμο θάνατο και την μείζονα αιτία της τύφλωσης, του ακρωτηριασμού των ποδιών και της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας. Αποτελεί μία νόσο με σημαντική νοσηρότητα και θνητότητα που τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά η συχνότητα εμφάνισης της λόγω της αλλαγής του τρόπου ζωής μας.

 • Επείγουσα ενημέρωση για όσους λαμβάνουν Κλοπιδογρέλη: Clopidogrel Bisulfate-Plavix, Clovelen, Duoplavin, Iscover!

  Η Κλοπιδογρέλη αποτελεί ένα ευρέως συνταγογραφούμενο φάρμακο που μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης νέων καρδιαγγειακών ή αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων σε ασθενείς με πρόσφατο έμφραγμα, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή διαγνωσμένη απόφραξη των αρτηριών των κάτω άκρων. Η αποτελεσματικότητα της Κλοπιδογρέλης εξαρτάται από την ενεργοποίησή της σε δραστική ουσία από το ηπατικό ένζυμο CYP2C19. Γενετική ποικιλότητα του γονιδίου για το ηπατικό ένζυμο αυτό από άνθρωπο σε άνθρωπο ή η αναστολή του από άλλα συγχορηγούμενα φάρμακα μπορεί να επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα της Κλοπιδογρέλης.

 • Μαστογραφία:  Τελικά σώζει ή όχι ζωές;

  Παγκοσμίως, ο καρκίνος του μαστού είναι τώρα ο πιο συχνός καρκίνος που διαγιγνώσκεται στις γυναίκες και αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο μεταξύ του γυναικείου πληθυσμού, με περίπου 1,3 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις και περίπου 458.000 θανάτους κατά το 2008. Ο κίνδυνος του καρκίνου του μαστού αυξάνει με την ηλικία και με την παρουσία και άλλων παραγόντων κινδύνου όπως η παρουσία των μεταλλάξεων του γονιδίου BRCA1 KAI BRCA2, συγγενή α' ή β΄ ή γ΄ βαθμού με καρκίνο μαστού (με διαφορετικό σχετικό κίνδυνο για καθένα από αυτoύς), η πρώιμη έναρξη της περιόδου (προ των 12 ετών) και η αργή εμμηνόπαυση (μετά τα 55 έτη), το κάπνισμα, η λήψη συνδυασμένων αντισυλληπτικών (για περισσότερο από 10 έτη) κλπ. Ο ιδανικός προληπτικός έλεγχος του καρκίνου του μαστού είναι εκείνος που θα ανιχνεύσει τον όγκο πριν αυτός είναι αρκετά μεγάλος ώστε να είναι ψηλαφητός και αυτό σε σημαντικό ποσοστό επιτυγχάνει ο προληπτικός έλεγχος με τη μαστογραφία.

 • Σε πτωτική τάση η γρίπη στην Ελλάδα: Καθημερινές πρακτικές για την μάχη απέναντι στον ιό της γρίπης

  Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης. Κατά την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης συστήνεται η έγκαιρη χορήγηση αντιιικών φαρμάκων σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία ανεξαρτήτως παραγόντων κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη, χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης.

Υπηρεσίες Ιατρείου


 • Προληπτική ιατρική
 • Διατήρηση προσωπικού ιατρικού φακέλλου
  • Λήψη ιατρικού ατομικού και οικογενειακού ιστορικού
  • Πλήρης φυσική εξέταση (συμπεριλαμβανομένης και νευρολογικής εξέτασης)/Εκτίμηση ζωτικών σημείων(αρτ.πίεσης, σφύξεων, μέτρηση κορεσμού οξυγόνου)
 • Ιδιαίτερη εμπειρία στην αντιμετώπιση
  σακχαρώδη διαβήτη, λοιμώξεων, αρτηριακής πίεσης, διαταραχών χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων, οστεοπόρωσης, παθήσεις θυρεοειδούς, γηριατρική, παρακολούθηση ασθενών με καρκίνο.
 • Συνταγογράφηση φαρμάκων *
  ΕΟΠΥΥ και λοιπών ταμείων
 • Έκδοση παραπεμπτικών *
  για εξετάσεις με ΕΟΠΥΥ και λοιπά ταμεία)
 • Διατροφική εκπαίδευση
  για σακχαρώδη διαβήτη, αυξημένη χοληστερίνη, παχυσαρκία, ουρικό οξύ, οστεοπόρωση, αυξημένο ασβέστιο
 • Ηλεκτροκαρδιογράφημα
 • Τεστ μνήμης
 • Κατ' οίκον επισκέψεις
 • Κατ'οίκον νοσηλεία
  • Αναρροφήσεις εκκρίσεων πνευμόνων
  • Τοποθέτηση ρινογαστρικών σωλήνων (Levin) σίτισης, ουροκαθετήρων, φλεβοκαθετήρων για ενδοφλέβια χορήγηση ορών και φαρμάκων
  • Παρακέντηση ασκιτικού υγρού
 • Νοσοκομειακή νοσηλεία
  και παρακολούθηση στα νοσοκομεία:
  • Ιασώ General
  • Νέον Αθήναιον
 • Έκδοση / Ανανέωση διπλώματος οδήγησης
*(Ιατρός πιστοποιημένη, μη συμβεβλημένη)