Παθολογικό Ιατρείο

Βρασίδα 3, Αθήνα Χίλτον

211 013 66 86
6945 140 231
Δευ : 17.00 - 20.00
Τρι : 11.00-14.00 , 17.00-20.00
Τετ : 11.00 - 14.00
Πεμ : 11.00-14.00 , 17.00-20.00
Παρ : 17.00 - 20.00
* Κατόπιν ραντεβού

Έγκριση νέου φαρμάκου για την παχυσαρκία από τον Οργανισμό Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων (Food and Drug Administration-FDA)

Πρόσφατα εγκρίθηκε από τα μέλη της συμβουλευτικής επιτροπής Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ( με ψήφους 14 υπέρ και 1 κατά) το ενέσιμο φάρμακο Λιραγλουτίδη 3mg ("Saxeda") σαν βοηθητικό μέσο στη δίαιτα και στην άσκηση για την απώλεια σωματικού βάρους σε χρονίως παχύσαρκους ενήλικες με Δείκτη Μάζας Σώματος (Body Mass Index-ΒΜI) μεγαλύτερο ή ίσο από 30, ή σε ενήλικες με Δείκτη Μάζας Σώματος μεγαλύτερο ή ίσο από 27 και ταυτόχρονα τουλάχιστον έναν παράγοντα νοσηρότητας που σχετίζεται με την παχυσαρκία όπως η αρτηριακή υπέρταση και η υπερλιπιδαιμία.

Διάθεσιμο από το 2010, το φάρμακο με το εμπορικό όνομα "Victoza" (Λιραγλουτίδη 1,8 mg) χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα με ένδειξη για τη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος σε ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2. Περαιτέρω μελέτες της χημικής ουσίας Λιραγλουτίδης έδειξαν ότι υψηλότερες δόσεις απαιτούνταν για να επάγει κλινικά σημαντική απώλεια σωματικού βάρους. Σε μία μελέτη ,πιο συγκεκριμένα, χορηγήθηκαν 3 mg Λιραγλουτίδης σε ενέσιμη μορφή σε παχύσαρκα άτομα από τα οποία το 50% έχασαν 5% του σωματικού τους βάρους ενώ το 22% είχε απώλεια 10% . Έτσι, κυκλοφορεί με το εμπορικό όνομα "Saxenda" η Λιραγλουτίδη στη μεγαλύτερη δόση των 3,0 mg με ένδειξη τη θεραπεία της παχυσαρκίας.

Τα μέλη της συμβουλευτικής επιτροπής που ενέκριναν το ανωτέρω φάρμακο για την παχυσαρκία στηρίχθηκαν στην αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα του να μειώνει το σωματικό βάρος ( αν και η ανάλυση των αποτελεσμάτων από τον Οργανισμό Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων έδειξε χαμηλότερη αποτελεσματικότητα από αυτή που υπολόγισε η φαρμακευτική εταιρεία που παράγει το φάρμακο) και στην άμεσση ανάγκη για νέα φάρμακα για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

                                                           

Τα μειονεκτήματα του νέου φαρμάκου είναι:

1) η χορήγηση του σε μορφή ένεσης, 

2) η έλλειψη στοιχείων για την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του φαρμάκου για χορήγηση παραπάνω από 1 έτος και

3) η ασφάλεια του φαρμάκου αφού έδειξε να σχετίζεται με προβλήματα που αφορούν τη χολή (χοληδόχο κύστη), παγκρεατίτιδες, αύξηση των καρδιακών παλμών στην ηρεμία (ταχυκαρδία), αυξημένη επίπτωση καρκίνου του μαστού σε γυναίκες που λάμβαναν το φάρμακο καθώς και περιστατικά με καρκίνο του θυρεοειδούς.

Αναμένεται μελέτη που θα ολοκληρωθεί το 2016 (LEADER study) που διερευνά σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τα αποτελέσματα της Λιραγλουτίδης 3mg στο καρδιαγγειακό σύστημα , την ασφάλειά της και τη συσχέτιση της με νεοπλάσματα καθώς και άλλες παρενέργειες του φαρμάκου.