Παθολογικό Ιατρείο

Βρασίδα 3, Αθήνα Χίλτον

211 013 66 86
6945 140 231
Δευ : 17.00 - 20.00
Τρι : 11.00-14.00 , 17.00-20.00
Τετ : 11.00 - 14.00
Πεμ : 11.00-14.00 , 17.00-20.00
Παρ : 17.00 - 20.00
* Κατόπιν ραντεβού

Τι γίνεται στη χώρα διεξαγωγής του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου 2014; Ανίχνευση του ιού της Πολυομυελίτιδας σε αστικά λύμματα στη Βραζιλία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ,στις 23 Ιουνίου 2014, την ανίχνευση του άγριου ιού της πολιομυελίτιδας τύπου 1 (Wild Type PolioVirus 1-WPV 1) κατά τη διάρκεια προληπτικού ελέγχου σε δείγματα από αστικά λύματα που συλλέχθηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο του Viracopo, στην περιοχή της Campina στην πολιτεία του Σάο Πάολο. Δεν υπάρχει απόδειξη μετάδοσης του ιού και δεν έχει αναφερθεί κανένα περιστατικό παραλυτικής πολιομυελίτιδας. Γενετική ανάλυση έδειξε μια στενή συσχέτιση με ένα άγριο στέλεχος τύπου 1 ιού πολιομυελίτιδας που απομονώθηκε πρόσφατα σε ένα περιστατικό πολιομυελίτιδας στην Ισημερινή Γουινέα .Επιπλέον επιδημιολογική διερεύνηση αναμένεται.

      Η Βραζιλία παραμένει ελεύθερη από εγχώρια μετάδοση WPV 1 ιού από το 1989 και η Αμερική γενικότερα από το 1991. Οι υγειονομικές αρχές της Βραζιλίας έχουν ενισχύσει την επιτήρηση για την ανίχνευση μετάδοσης του ιού της πολιομυελίτιδας WPV 1 και πιθανά αίτια παραλυτικής πολιομυελίτιδας καθώς και για άτομα που δεν έχουν ανοσοποιηθεί με το εμβόλιο. Το 95% των ατόμων στην περιοχή του Σάο Πάολο είναι εμβολιασμένα για τον ιό της πολιομυελίτιδας στα πλαίσια εθνικού προγράμματος εμβολιασμών, με την τελευταία εθνική καμπάνια για τον εμβολιασμό να λαμβάνει μέρος το 2013 με στόχο εμβολιασμού την ηλικιακή ομάδα των παιδιών μικρότερα των 5 ετών. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (World Health Organization) εκτιμά ότι ο κίνδυνος περαιτέρω μετάδοσης του ιού από τη Βραζιλία είναι πολύ χαμηλός. Ο ιός που απομονώθηκε οφείλεται σε εισαγωγή του στη χώρα και όχι σε εγχώριο ιό.

                                                           

                                   

     Σε αντίθεση, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι επειδή η Ισημερινή Γουινέα έχει μια επιδημία σε εξέλιξη πολιομυελίτιδας από τον WPV 1 ιό και χαμηλό ποσοστό προληπτικού εθνικού εμβολιασμού παρουσιάζει υψηλό κίνδυνο εξαγωγής του ιού.

   Σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες χρειάζεται πλήρης προληπτικός εμβολιασμός για την πολιομυελίτιδα σε όσους ταξιδιώτες κατευθύνονται από και προς περιοχές που έχουν επηρεασθεί από την πολιομυελίτιδα. Με βάση τα τελευταία δεδομένα προς το παρόν, εκτιμάται ότι η Βραζιλία δεν αποτελεί μία τέτοια περιοχή και επομένως δεν υπάρχει ανάλογη ταξιδιωτική οδηγία.
Η Πολιομυελίτιδα είναι μία νόσος του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος. O ιός της Πολιομυελίτιδας είναι ένας ανθρώπινος εντερό-ϊός που απομονώθηκε για πρώτη φορά το 1909. Λοίμωξη συμβαίνει μέσω της κοπρανοστοματικής οδού, που σημαίνει ότι κάποιος προσλαμβάνει τον ιό από το στόμα, εισέρχεται στο πεπτικό του σύστημα όπου και πολλαπλασιάζεται. Στη συνέχεια ο ιός αποβάλλεται και διασπείρεται από τα κόπρανα στο περιβάλλον. Στο 95% των περιπτώσεων ο ιός εισέρχεται παροδικά στην κυκλοφορία του αίματος και τελικά ο ασθενής παραμένει ασυμπτωματικός. Στο 5% των περιπτώσεων συμβαίνει επίμονη παραμονή του ιού στο αίμα και μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρομής όπως φαρυγγαλγία, πονοκέφαλο, πυρετό. Σε λιγότερο από 1% των περιπτώσεων ο ιός προσβάλλει το νευρικό σύστημα (εγκέφαλο, νωτιαίο μυελό ή τους κινητικούς νευρώνες) και προκαλεί παραλυτική πολιομυελίτιδα (με παροδική ή μόνιμη παράλυση).