Παθολογικό Ιατρείο

Βρασίδα 3, Αθήνα Χίλτον

211 013 66 86
6945 140 231
Δευ : 17.00 - 20.00
Τρι : 11.00-14.00 , 17.00-20.00
Τετ : 11.00 - 14.00
Πεμ : 11.00-14.00 , 17.00-20.00
Παρ : 17.00 - 20.00
* Κατόπιν ραντεβού

Αυτοφαγία: o ιδανικός τρόπος να αποτοξινώσεις το σώμα σου!

Ξεχάστε τους χυμούς και τις δίαιτες αποτοξίνωσης! Αν και το να πίνεις τις θερμίδες της ημέρας με τη μορφή χυμών πλούσιων σε superfoods ή ενισχυμένων συστατικών δεν κάνει κανένα κακό, δε θα διώξετε πιο γρήγορα τις τοξίνες από τον οργανισμό σας σε σχέση με το αν τρώγατε το κανονικό φαγητό. Τα καλά νέα; Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει ένα μηχανισμό να αυτοκαθαρίζεται και αυτό το μηχανισμό μπορούμε να ενισχύσουμε και βελτιστοποιήσουμε.Πως; Εξασκώντας λίγο αυτό-κανιβαλισμό: τρώγοντας τον εαυτό σας!

Πως λειτουργεί η αυτοφαγία;

Η αυτοφαγία -" Autophagy"  είναι ελληνική λέξη  που σημαίνει "τρώω τον εαυτό μου" και αναφέρεται στη διαδικασία κατά την οποία τμήματα των ανώτερων-εξελιγμένων κυττάρων " αυτοκαταστρέφονται" από τα ίδια τα κύτταρα. Αυτή η διαδικασία μελετάται τα τελευταία 70 χρόνια, ωστόσο μόλις έχουμε ξεκινήσει να καταλαβαίνουμε τα βασικά βήματα του μηχανισμού της αυτοφαγίας. Γενετικές μελέτες αρχικά σε μύκητες προσέφεραν το κλειδί της αρχικής έκρηξης των μελετών των μηχανισμών της αυτοφαγίας και της συσχέτισής της με την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού και τις διάφορες νόσους όπως τον καρκίνο, την άνοια και τη νόσο Πάρκινσον, τις χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου, τη γήρανση, και την μειωμένη άμυνα σε λοιμώξεις. Το βραβέιο Νόμπελ Φυσιολογίας-Ιατρικής αποδόθηκε "για τη μελέτη των μηχανισμών αυτοφαγίας" το 2016 στον Ιάπωνα Yashinori Ohsumi.

Τι συμβαίνει στον οργανισμό μου και την αυτοφαγία του με την δίαιτα ή τη νηστεία;

Η αυτοφαγία  αποτελεί μία διαδικασία  με την οποία η μεμβράνη των κυττάρων του ανθρώπου αναδιαμορφώνεται  για να αυτοκαταστρέψει και να ανακυκλώσει διάφορα υλικά του όπως πρωτείνες και διάφορα οργανίδια του κυττάρου. Αρχικά διαπιστώθηκε στη "μαγιά", έναν μικροσκοπικό μύκητα,που μετατρέπει τα σάκχαρα σε αλκοόλη και διοξείδιο του άνθρακα και χρησιμοποιείται σαν συμπλήρωμα διατροφής και στην παρασκεύη του ψωμιού. Υπάρχει όμως και στο γενετικό υλικό των ανώτερων - ευκαρυωτικών οργανισμών όπως στον άνθρωπο και αποτελεί ουσιαστικά μηχανισμό που αναπτύχθηκε  και βελτιώθηκε κατά την εξέλιξη της ζωής. 

Η αυτοφαγία αποτελεί ουσιαστικά έναν μηχανισμό επιβίωσης των κυττάρων που λειτουργεί ως αντίδραση στο στρες και ειδικότερα στη στέρηση θρεπτικών συστατικών. Όταν υπάρχει στέρηση θρεπτικών συστατικών όπως σε συνθήκες πείνας ή νηστείας (πχ στη διαλλειμματική νηστεία-δίαιτα) όπου τα επίπεδα σακχάρου και αμινοξέων είναι χαμηλά  ο μηχανισμός της αυτοφαγίας ενεργοποιείται. Με αυτόν τον τρόπο, τα κύτταρα είναι ικανά να διασπούν και να επαναχρησιμοποιούν όλα τα είδη μακρομορίων : λιπίδια, σάκχαρα και πρωτείνες για τη σύνθεση νέων και για την παραγωγή ενέργειας που χρειάζεται λόγω της δίαιτας.

Που αλλού βοηθά η αυτοφαγία τον ανθρώπινο οργανισμό;

Σήμερα γνωρίζουμε ότι η   αυτοφαγία έχει όμως και έναν ευρύτερο ρόλο στη βιολογία όπως στην 

-αναδιαμόρφωση των οργανιδίων των κυττάρων, 

-τον ποιοτικό ελεγχο των πρωτεινών και των οργανιδίων, 

-την πρόληψη του τοξικού ,για το γενετικό υλικό του κυττάρου, στρες 

-την καταστολή των όγκων

-την εξόντωση των παθογόνων ( ίων, μικροβίων, παρασίτων)

-τη ρύθμιση της άμυνας του οργανισμού

-τη μείωση της φλεγμονής

-τη ρύθμιση του μεταβολισμού και τη βελτίωση δράσης της ινσουλίνης (της αντίστασης στην ινσουλίνη) και τέλος 

-την επιβίωση του κυττάρου.

´Ετσι, συμμετέχοντας σε τόσες σημαντικές κυτταρικές λειτουργίες δε μας εκπλήσσει το γεγονός ότι όταν ο μηχανισμός αυτοφαγίας ανεπαρκεί, πολλά νοσήματα εμφανίζονται.

Η αυτοφαγία δε λειτουργεί μόνο ως ανταπόκριση στο στρες. Υπάρχει και η " βασική αυτοφαγία" που λειτουργεί συστηματικά ως μηχανισμός αποδόμησης κυτταρικών συστατικών παίζοντας σημαντικό ρόλο. Αυτό συμβαίνει σε σημαντικό βαθμό για τη διατήρηση της ισορροπίας των ώριμων-γερασμένων νευρικών και ηπατικών κυττάρων, που δεν έχουν πλέον ικανότητα πολλαπλασιασμού, καθώς αυτά τα κύτταρα δε μπορούν να απομακρύνουν τα τοξικά στοιχεία μέσω της κυτταρικής διαίρεσης όπως  μπορούν αλλά κύτταρα. Αυτός ο μηχανισμός της βασικής αυτοφαγίας όταν δε λειτουργεί επαρκώς εχει συσχετισθεί με διάφορες παθολογίες όπως τα νευροεκφυλιστικά νοσήματα πχ η νόσος Alzheimer, η ´Ανοια  και η νόσος Παρκινσον αλλά και ο καρκίνος, η γήρανση και η φλεγμονή.

Η εξερεύνυση της  συσχέτισης καρκίνου και αυτοφαγίας αποτελεί αντικείμενο εκτεταμένης έρευνας στις μέρες μας.   Καταρχήν, η αυτοφαγία καταστέλλει τη δημιουργία του όγκου. Σε μελέτες γονιδίων που σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού  έχει βρεθεί ότι το γονίδιο BECN1 που κωδικοποιει ένα στοιχείο-βασικό  του μηχανισμού της αυτοφαγίας δρα ανασταλτικά στην ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού. Επιπρόσθετα όμως και τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να χρησιμοποιούν την αυτοφαγία για να αποφύγουν το στρες που υφίστανται  και επομένως να επιτείνεται η ανάπτυξη και η επιθετικότητα του όγκου. Συνολικά, η αυτοφαγία έχει ισχυρή επίδραση στον καρκίνο και η τροποποίηση αυτής της διαδικασίας έχει αναγνωρισθεί ως πιθανός στόχος της θεραπείας κατά του καρκίνου.

Η αυτοφαγία συμβάλλει και στην άμυνα του οργανισμού έναντι διαφόρων λοιμώξεων και σε αυτή την περίπτωση ονομάζεται    "ξενοφαγία- xenophagy" δηλ άμυνα έναντι ξένων προς τον οργανισμό στοιχείων, όπως μικροβίων, παρασίτων και ιών. Σε μελέτες σε ποντίκια έχει δεχθεί ότι η έλλειψη διαφόρων στοιχείων της αυτοφαγίας οδηγεί σε αυξημένη φλεγμονή και θανατηφόρα λοίμωξη από τον ιό της γρίππης.

Τέλος, όσον αφορά στη χρόνια φλεγμονή, έχει διαπιστωθεί ότι στις φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου- όπως η νόσος του Cronh και η ελκώδης κολίτιδα- συμμετέχει ο μηχανισμός της αυτοφαγίας. Η τροποποίηση του μηχανισμού της αυτοφαγίας έχει αιτιολογική σχέση με την ανάπτυξη των φλεγμονωδών αυτών νόσων.

 

                                      



Πως μπορώ να ενισχύσω τη λειτουργία της αυτοφαγίας στον οργανισμό μου;

1. Με διατροφή χαμηλή σε σάκχαρα (υδατάνθρακες)= Low Carb Diet

Σε αυτή τη δίαιτα τρώω κυρίως λιπαρά, το 60-70% των θερμίδων της ημέρας και πρωτείνες , το 20-30% των ημερήσιων θερμίδων ενώ οι υδατάνθρακες αποτελούν μόνο το 5% των ημερήσιων θερμίδων. Αυτό σημαίνει ότι δε θα στερηθείτε τη rib-eye μπριζόλα σας αλλά θα στερηθείτε το γλυκό σας. Με τον τρόπο αυτό, θα βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να καίει λίπος, δηλαδή να το χρησιμοποιεί σαν πηγή ενέργειας. Αυτή είναι η γνωστή " κετογονική δίαιτα" με την οποία χάνουμε λίπος ενώ διατηρούμε τη μυική μας μάζα. Βέβαια χρειάζεται  προσοχή στην εφαρμογή αυτής της δίαιτας από άτομα που έχουν αυξημένη χοληστερίνη ή νεφρική ανεπάρκεια ή  προβλήματα με το συκώτι ή διάφορα προβλήματα υγείας και καλύτερα να συμβουλεύονται τον παθολόγο τους.


2 .Κάνω διαλλειμματική νηστεία

Δηλαδή, εφαρμόζω νηστεία σε διαλείμματα μέσα στην ημέρα πχ το σχήμα 16:8 δηλαδή δεν τρώω για 16 ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας και καταναλώνω τις ημερήσιες θερμίδες κατά τη διάρκεια του 8ώρου ξεκινώντας από το μεσημεριανό.

Οι έγκυες, τα παιδιά , οι διαβητικοί δε πρέπει να την ακολουθούν και καλό είναι να συμβουλεύονται το γιατρό τους.


3. Κάνω άσκηση


Όλα τα παραπάνω μπορεί να μας φαίνονται εξαντλητικά αλλά δεν είναι ανάγκη να εφαρμόζονται καθημερινά αλλά 2-3 φορές την εβδομάδα.




- [ ]