Παθολογικό Ιατρείο

Βρασίδα 3, Αθήνα Χίλτον

211 013 66 86
6945 140 231
Δευ : 17.00 - 20.00
Τρι : 11.00-14.00 , 17.00-20.00
Τετ : 11.00 - 14.00
Πεμ : 11.00-14.00 , 17.00-20.00
Παρ : 17.00 - 20.00
* Κατόπιν ραντεβού
  • ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΚΑΙ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ: ΟΔΗΓIΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣIΑΣ των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη από τον κορωνοϊό (Covid-19)

    Τα άτομα με διαβήτη είναι πιο ευάλωτα στις λοιμώξεις και έχουν 2-3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν από τον κορωνοϊό, ανεξάρτητα από το αν συνυπάρχουν ή όχι άλλα προβλήματα υγείας. Σύμφωνα με μήνυμα του Προέδρου του IDF Καθηγητή Andrew Boulton, και για λόγους άγνωστους μέχρι σήμερα, η νόσηση από τον κορωνοϊό φαίνεται ότι εξελίσσεται σχετικά ήπια στα νεότερα άτομα και ιδίως στα παιδιά με διαβήτη τύπου 1H Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (ΕΔΕ) σε εναρμόνιση με την Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF) με στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση του κορωνοϊού από τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη και των προβλημάτων που ενδεχομένως προκύψουν, προχώρησε στην έκδοση των ακόλουθων οδηγιών.

  • H συμπεριφορά, το περιβάλλον και οι οι γενετικοί παράγοντες – όλοι έχουν ένα ρόλο στην αύξηση του σωματικού βάρους και στην παχυσαρκία

    Η παχυσαρκία οφείλεται στην διαταραχή του ισοζυγίου της ενέργειας η οποία συμβαίνει όταν προσλαμβάνουμε περισσότερες θερμίδες από αυτές που καίμε. Η παχυσαρκία αποτελεί ένα σοβαρό, δημόσιο πρόβλημα υγείας διότι σχετίζεται με τις κυριότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, το έμφραγμα, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και κάποιοι τύποι καρκίνου.

  • Η νηστεία δεν είναι απαραίτητη πριν τον έλεγχο της χοληστερίνης και των λοιπών λιπιδίων. Τι μας λένε οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης?

    Οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν διάφορα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας και κάποιοι καταναλώνουν και σνακ μεταξύ των γευμάτων με αποτέλεσμα η “μεταγευματική” κατάσταση του οργανισμού να επικρατεί χρονικά κατά τη διάρκεια του 24ώρου από αυτή της νηστείας. Ωστόσο, στην καθημερινή κλινική πρακτική η μέτρηση των λιπιδίων του αίματος μετριέται συμβατικά μετά από νηστεία τουλάχιστον 8 ωρών και επομένως μπορεί να μην αντανακλά τον καθημερινό μέσο όρο των τιμών των λιπιδίων (χοληστερίνης, τριγλυκεριδίων) και των λιποπρωτεϊνών (LDL- “κακή” χοληστερίνη και HDL-“καλή” χοληστερίνη) και επομένως και τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια (εμφράγματα και αγγειακά εγκεφαλικά). Χρειάζεται επομένως, την παραμονή των εξετάσεων για χοληστερίνη, η νηστεία για 8 ή 10 ή 12 ώρες ή μπορεί να δώσει κάποιος αίμα έχοντας φάει κανονικά την ημέρα της εξέτασης?

  • Διαλειμματική νηστεία: είναι ασφαλής για την υγεία μας και ποια είναι τα μεταβολικά της αποτελέσματα?

    Ο όρος “διαλειμματική νηστεία” αναφέρεται σε σχήματα διατροφής τα οποία περιορίζουν το χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της ημέρας στο οποίο επιτρέπεται η λήψη τροφής. Είναι δηλαδή περίοδοι εκούσιας αποχής από τη λήψη τροφής και υγρών με στόχο την ενίσχυση απώλειας σωματικού βάρους και βελτίωση διαφόρων μεταβολικών παραμέτρων που σχετίζονται με το σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο. Το ελκυστικό σε αυτές τις δίαιτες είναι ότι δε χρειάζεται να μετράς θερμίδες ή να καταναλώνεις συγκεκριμένες τροφές. Μελέτες για τον άνθρωπο μέχρι τώρα περιορίζονταν σε μελέτες παρατήρησης ομάδων ατόμων που έκαναν νηστεία για θρησκευτικούς λόγους όπως στο Ραμαζάνι, τη πιο σημαντική γιορτή των μουσουλμάνων που διαρκεί ένα μήνα και κατά την οποία οι μουσουλμάνοι απέχουν υποχρεωτικά, από ανατολής μέχρι δύσεως του Ηλίου, από κάθε είδους τροφή ακόμη και νερό, όχι όμως στο υπόλοιπο διάστημα μέχρι την ανατολή του Ηλίου. Στην πορεία, ακολούθησαν ερευνητικές μελέτες που εξέτασαν την αποτελεσματικότητα και τις συνέπειες διαφόρων σχημάτων της διαλειμματικής νηστείας, με μικρό όμως αριθμό συμμετεχόντων και σχετικά μικρά διαστήματα διάρκειας των μελετών που περιορίζουν τη στατιστική δύναμη της ανάλυσης των αποτελεσμάτων τους.

  • Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΙΤΑ: Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ

    Η παραδοσιακή Μεσογειακή Δίαιτα (Διατροφή) είναι η κληρονομιά χιλιετιών ανταλλαγών ανθρώπων, πολιτισμών και τροφών από το σύνολο των χωρών γύρω από τη λεκάνη της Μεσογείου. Αποτελεί τη βάση διατροφικών συνηθειών. Αποτελεί τη βάση των διατροφικών συνηθειών στον εικοστό αιώνα σε όλες τις χώρες της περιοχής, στηριζόμενη αρχικά σε αγροτικά και γεωργικά μοντέλα. Ωστόσο, στις μέρες μας η παραδοσιακή μεσογειακή δίαιτα πλήττεται από την παγκόσμια διάδοση της δυτικού-τύπου οικονομίας, της αστικής και τεχνολογικά κατευθυνόμενης κουλτούρας όπως και από την παγκοσμιοποίηση της παραγωγής και κατανάλωσης των τροφών, που σχετίζεται με την ομογενοποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς στη σύγχρονη εποχή.

  • ΟΞΕΙΑ ΛΟΙΜΩΔΗΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ : Η επιδημική νόσος του καλοκαιριού

    Η οξεία γαστρεντερίτιδα ορίζεται ως διαρροϊκή νόσος οξείας έναρξης, που πιθανόν να συνοδεύεται από ναυτία, εμετούς, πυρετό ή κοιλιακό άλγος και μπορεί να οφείλεται σε μεγάλη ποικιλία λοιμωδών παραγόντων (ιών, μικροβίων και παρασίτων) και ποικίλει σε βαρύτητα από απλή ενόχληση βραχείας διάρκειας έως και θανατηφόρο νόσο. Οι ηλεκτρολυτικές διαταραχές και η αφυδάτωση κυρίως αλλά και οι νευρολογικές επιπλοκές (όπως το σύνδρομο Guillain-Barre), το αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο είναι επιπλοκές της που μπορεί να είναι σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή των παιδιών, των ηλικιωμένων, των ανοσοκατασταλμένων ή με σοβαρά υποκείμενα προβλήματα υγείας ασθενών. Αποτελεί το δεύτερο σε συχνότητα αίτιο νόσησης διεθνώς, μετά τις λοιμώξεις του αναπνευστικού. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής υπολογίζεται ότι συμβαίνουν 179 εκατομμύρια επεισόδια οξείας γαστρεντερίτιδας που οδηγούν σε 600.000 νοσηλείες και 5.000 θανάτους ετησίως ενώ η θνησιμότητα της ανεβαίνει σε 3 εκατομμύρια άτομα ανά έτος (8.400 άτομα/ημέρα) στις αναπτυσσόμενες χώρες. Συγκεκριμένος αιτιολογικός παράγοντας απομονώνεται σε περίπου μόνο 20% των περιπτώσεων, αν και οι ιοί αναγνωρίζονται ως τα πιο συχνό από τα γνωστά αίτια της οξείς γαστρεντερίτιδας. Συγκεκριμένα αιτιολογικοί παράγοντες ευθύνονται για εξάρσεις οξείας γαστρεντερίτιδας τους καλοκαιρινούς μήνες.

  • Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια: Γιατί " TIME IS BRAIN "

    Η ιστορία του κόσμου έχει αδιαμφισβήτητα τροποποιηθεί από το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Πολλοί σημαντικοί ηγέτες της επιστήμης, της ιατρικής και της πολιτικής υπέστησαν πρώιμη διακοπή της παραγωγικότητάς τους από ένα ή πολλαπλά αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια. Ο ιατρός Λουί Ζαν Παστέρ, γάλλος χημικός και μικροβιολόγος που ανακάλυψε τα μικρόβια ως αιτία ασθενειών και την παστερίωση ως μέσο επεξεργασίας του γάλακτος και του κρασιού, στα 46 του έτη είχε το πρώτο εγκεφαλικό επεισόδιο με μερική παράλυση του αριστερού του άνω και κάτω άκρου (ημιπάρεση) ενώ συνέχισε να κάνει σημαντικές ανακαλύψεις μέχρι που νέα εγκεφαλικά επεισόδια επηρέασαν σημαντικά τη λειτουργικότητά του στα 65 του έτη. Σημαντικοί πολιτικοί ηγέτες του 20ου αιώνα, όπως ο Βλαντιμίρ Λένιν στα 52 του χρόνια παρουσίασε μερική παράλυση του δεξιού ημιμορίου του σώματος και δυσκολία στην άρθρωση (δυσαρθρία) αλλά και οι Φράνκλιν Ρούσβελτ, ΓουίνστονΤσώρτσιλ και Ζόσεφ Στάλιν είχαν σοβαρή αγγειακή εγκεφαλική νόσο επίσης. Η ιστορία ίσως να ήταν διαφορετική αν οι εγκέφαλοι των παραπάνω ηγετών δεν είχαν υποστεί σύγχιση από τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια. Πιο σημαντική όμως ακόμη είναι η επίπτωση των εγκεφαλικών στο κάθε άτομο. Τι θα μπορούσε να είναι χειρότερο από την ξαφνική ανικανότητα να μιλάς, να κινείς το χέρι ή το πόδι, να στέκεσαι ή να περπατάς, να διαβάζεις ή να γράφεις, να αισθάνεσαι, να σκέφτεσαι καθαρά ή να θυμάσαι; Η θνητότητα, η θνησιμότητα και οι επιπτώσεις των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων είναι εντυπωσιακή.

  • Αλκοολική Ηπατική Νόσος : μία υποεκτιμημένη νόσος ή ένα σοβαρό παγκόσμιο πρόβλημα?

    Η αλκοολική ηπατική νόσος περικλείει ένα εύρος βλαβών στο ήπαρ που κυμαίνεται από την απλή στέατωση, γνωστή και ως λιπώδη εκφύλιση (που οφείλεται στην ανώμαλη εναπόθεση λιπιδίων μέσα στα ηπατικά κύτταρα) έως την κίρρωση του ήπατος. Αντιπροσωπεύει την παλαιότερη μορφή ηπατικής βλάβης γνωστή στο ανθρώπινο γένος. Αποδείξεις προτείνουν ότι ποτά που είχαν υποστεί ζύμωση υπήρχαν τουλάχιστον από τόσο νωρίς όσο και η Νεολιθική Περίοδος (10.000 π.Χ.) και τόσο παλιά σχεδόν είναι και η συσχέτιση της ηπατικής νόσου σχετιζόμενης με το αλκοόλ. Το αλκοόλ παραμένει μία μείζονα αιτία ηπατικής νόσου παγκοσμίως. Πιθανοί παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη ηπατικής βλάβης από αυτό είναι η δόση, η διάρκεια, ο τύπος και το μοτίβο χρήσης του αλκοόλ, το φύλο, η εθνικότητα και συνύπαρξη άλλων σχετιζόμενων παραγόντων κινδύνου για ηπατική νόσο όπως η παχυσαρκία, η ιογενής ηπατίτιδα, η υπερφόρτωση με σίδηρο και γενετικοί παράγοντες.

  • Αυξημένο ουρικό οξύ χωρίς συμπτώματα και οξεία ουρική αθρίτιδα : τι πρέπει να γνωρίζουμε

    Οι πουρίνες είναι αρωματικές,οργανικές ενώσεις που αποτελούν ένα από τα δύο είδη βάσεων (το άλλο ονομάζεται πυριμιδίνες) που αποτελούν βασικό δομικό στοιχείο του νουκλεικών οξέων δηλαδή του γενετικού μας υλικού (DNA). Η διάσπαση (καταβολισμός) των πουρινών, μέσω διαφόρων ενζύμων που υπάρχουν στο ήπαρ και στο έντερο, οδηγεί στην παραγωγή του ουρικού οξέος. Τα δύο τρίτα του ολικού ουρικού οξέος του ανθρώπινου σώματος παράγεται ενδογενώς μέσα στον ίδιο τον οργανισμό ενώ το υπόλοιπο ένα τρίτο προέρχεται από τις πουρίνες των τροφών. Ο άνθρωπος έχει μεγαλύτερα επίπεδα ουρικού οξέος από τα ζώα εν μέρει λόγω σχετικής ανεπάρκειας του ηπατικού ενζύμου "ουρικάση" αλλά και λόγω μικρότερης κλασματικής αππέκρισης. Το 70% του ουρικού οξέος που παράγεται ημερησίως απεκκρίνεται από τους νεφρούς με τα ούρα ενώ το υπόλοιπο αποβάλλεται από το έντερο. Ωστόσο, στην περίπτωση της νεφρικής ανεπάρκειας αυξάνεται η αποβολή του από το έντερο για να αντιρροπιστεί η μειωμένη αποβολή του από τους νεφρούς. Τα επίπεδα στο αίμα του ουρικού οξέος είναι το αποτέλεσμα της παραγωγής του από τη διάσπαση των πουρινών και της αποβολής του από τους νεφρούς. Η ουρική αρθρίτιδα είναι μία διαταραχή που εκδηλώνεται με ένα φάσμα κλινικών και παθολογοανατομικών χαρακτηριστικών που η βάση τους είναι η περίσσεια του φορτίου του ουρικού οξέος στον οργανισμό.

  • Ημικρανία και τριπτάνες: Νεώτερα φάρμακα για τη θεραπεία της ημικρανίας.

    Η ημικρανία είναι μία γενετικά επηρεαζόμενη, χρόνια κατάσταση του εγκεφάλου που χαρακτηρίζεται από παροξυσμικές κρίσεις, μέτριας έως σοβαρής έντασης, με σφύζοντες πονοκεφάλους και σχετιζόμενα συμπτώματα: ναυτία ,εμέτους, φωτοφοβία ( δηλαδή αυξημένη ευαισθησία στο φως) ή φωνοφοβία (αυξημένη ευαισθησία στον ήχο). Η λέξη ημικρανία προέρχεται από την ελληνική γλώσσα από τις λέξεις"ημί+ κρανίο"=μισό+κεφάλι, δηλαδή ο πονοκέφαλος εμφανίζεται στο μισό ημιμόριο της κεφαλής. Το ένα τρίτο των ασθενών με ημικρανία παρουσιάζει μαζί με τους πονοκεφάλους και εστιακά νευρολογικά συμπτώματα (συχνά οπτικά) γνωστά και ως "αύρα" που προειδοποιεί ότι ο πονοκέφαλος θα επέλθει σύντομα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι 324 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν ημικρανίες.

  • Έλλειψη Βιταμίνης B12: Πόσο σημαντική είναι για τον οργανισμό μας;

    Η αναγνώριση και η θεραπεία της έλλειψης της βιταμίνης Β12 είναι κριτικής σημασίας για τον ανθρώπινο οργανισμό καθώς αποτελεί αιτία για (1) την ανεπαρκή λειτουργία του μυελού των οστών προκαλώντας ένα είδος αναιμίας-τη γνωστή μεγαλοβλαστική αναιμία και (2) για τις απομυελωτικές νόσους του νευρικού συστήματος όπως η σκλήρυνση κατα πλάκας και η λευκοεγκεφαλοπάθεια (παθήσεις που οφείλονται στην καταστροφή του ελύτρου-περιβλήματος μυελίνης των νεύρων με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η μετάδοση των ερεθισμάτων μέσω αυτών των νεύρων). Η βιταμίνη Β12 ( Κοβαλαμίνη) είναι μία βιταμίνη που δεν την παράγει ο οργανισμός μας αλλά συντίθεται από μικροοργανισμούς και ανευρίσκεται σε μικρές ποσότητες κυρίως σε τροφές ζωικής προέλευσης όπως το κρέας, το ψάρι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που αποτελούν και τη μοναδική πηγή πρόσληψης για τον άνθρωπο. Τα φρούτα, τα λαχανικά και άλλες τροφές μη-ζωικής προέλευσης δεν περιέχουν Β12 εκτός αν είναι επιμολυσμένες με βακτήρια. Μία φυσιολογική δυτική δίαιτα περιέχει 5-30 μg (μικρογραμμάρια) Β12 την ημέρα. Οι καθημερινές ημερήσιες ανάγκες για τον ενήλικα είναι 1-3 μg την ημέρα εξισορροπώντας τις ημερήσιες απώλειες των 1-3 μg την ημέρα κυρίως από τα ούρα και τα κόπρανα. Οι αποθήκες στον οργανισμό είναι 2-3 mg ( milligram), δηλαδή επαρκούν για 3-4 έτη εάν διακοπεί πλήρως η πρόσληψη της βιταμίνης B12 από τον οργανισμό.

  • Ψωρίαση: Πόσο καλά τη γνωρίζουμε;

    Η ψωρίαση είναι μία κοινή, φλεγμονώδης νόσος που σχετίζεται με το ανοσολογικό μας σύστημα και αφορά το 2 έως 3 % των ανθρώπων παγκοσμίως. Η πιο συχνή εκδήλωσή της -στο 80-90% των περιπτώσεων- είναι η "κατά πλάκας" ψωρίαση που χαρακτηρίζεται από πλάκες που είναι ιδιαίτερα κνησμώδεις και έχουν παχειά, αργυρόχοα λέπια. Περίπου το 20 % των ασθενών με την ψωρίαση αυτή υποφέρουν από μέτριου έως σοβαρού βαθμού νόσο η οποία μπορεί να συσχετίζεται με υψηλού βαθμού κλινική και ψυχοκοινωνική νοσηρότητα. Η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική, προσβάλλει το ίδιο συχνά άνδρες και γυναίκες και μπορεί να ξεκινήσει σε οποιαδήποτε ηλικία, αν και συνήθως εμφανίζεται στην ηλικία των 20-35 ετών.

  • Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής: Πότε κάνουμε προληπτικό έλεγχο και πόσο επικίνδυνο είναι;

    Η αορτή αποτελεί το κύριο αιμοφόρο αγγείο το οποίο μεταφέρει το αίμα από την καρδιά προς τα υπόλοιπα όργανα του σώματος. Στους ενήλικες, η διάμετρος της είναι περίπου στα 3 εκατοστά στην ανιούσα αορτή (το αρχικό κομμάτι της αορτής που ξεκινά από την καρδιά), στα 2,5 εκατοστά στο κομμάτι της αορτής που κατεβαίνει μέσα στο θώρακα και στα 1,8-2 εκατοστά στο κομμάτι της αορτής μέσα στην κοιλιακή χώρα. Ανεύρυσμα ονομάζουμε την παθολογική διάταση ενός τμήματος της αορτής και κοιλιακό ανεύρυσμα αυτό που εντοπίζεται στο τμήμα της κοιλιακής αορτής. Ανευρύσματα μπορούν να συμβούν σε οποιοδήποτε τμήμα της αορτής αλλά τα κοιλιακά ανευρύσματα είναι τα πιο συχνά. Τα ανευρύσματα αυτά δεν συνδέονται με την παρουσία ανευρυσμάτων σε αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου. Κάποια από αυτά δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα. Ωστόσο τα μεγάλα ανευρύσματα μπορεί να πάθουν ρήξη και να προκαλέσουν μεγάλη αιμορραγία μέσα στην κοιλιακή χώρα, μία κατάσταση που αποτελεί μία από τις πιο επείγουσες καταστάσεις στην ιατρική και χρειάζεται επείγουσα αντιμετώπιση.

  • Εκκολπωματική νόσος του παχέος εντέρου: Μία συχνή αιτία κοιλιακού άλγους

    Είναι νόσος του παχέος εντέρου που εμφανίζεται σπάνια στις αναπτυσσόμενες χώρες αλλά αποτελεί συχνή πάθηση του παχέος εντέρου στο Δυτικό κόσμο και τις βιομηχανοποιημένες χώρες αποτελώντας το αίτιο για 130.000 νοσηλείες το χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Η επίπτωση είναι η ίδια σε άνδρες και σε γυναίκες ενώ αυξάνεται με την ηλικία με ποσοστό να κυμαίνεται από 10% στις ηλικίες κάτω των 40 ετών έως 50-70% σε ηλικία ίση ή μεγαλύτερη από 80 ετών. Συνήθως το 80% των ασθενών που παρουσιάζονται με οξεία εκκολπωματίτιδα κατά μέσο όρο είναι είναι 50 ετών ή μεγαλύτεροι.

  • Οξεία Λοιμώδης Διάρροια

    Η διάρροια ορίζεται γενικά ως η αποβολή μη σχηματισμένων κοπράνων (με την έννοια της εμφάνισης μαλακών ή υδαρών κενώσεων), 3 ή περισσότερες φορές την ημέρα, που εμφανίζεται συχνά με άλλα εντερικά συμπτώματα ή ως η δίοδος 250 γραμμαρίων μη σχηματισμένων κοπράνων την ημέρα. Γενικότερα, αναφέρεται στη μεταβολή των κενώσεων του εντέρου, η οποία χαρακτηρίζεται από αύξηση του περιεχομένου των κενώσεων σε νερό, αύξηση του όγκου των κενώσεων και/ή αύξηση της συχνότητας των κενώσεων. Ο όρος "λοιμώδης διάρροια" υποδηλώνει την εμφάνιση διάρροιας που οφείλεται σε κάποιο λοιμώδη παράγοντα, η οποία συχνά συνοδεύεται από ναυτία, έμετο και κολικοειδή κοιλιακά άλγη. Με βάση την διάρκεια της, η διάρροια διακρίνεται σε οξεία (διάρκεια λιγότερο από 14 ημέρες), επίμονη (διάρκεια από 14 έως 29 ημέρες) ή χρόνια (διάρκεια ίση ή μεγαλύτερη από 30 ημέρες). Ως "νοσοκομειακή" ορίζεται η διάρροια που εμφανίζεται 72 ώρες μετά την εισαγωγή στο νοσοκομείο.

  • Η πνευμονία στην κοινότητα:

    Η πνευμονία της κοινότητας παραμένει μία από τις πιο συχνές αιτίες θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής καθώς και σε όλο τον κόσμο. Αν και η διάγνωση της πνευμονίας γίνεται άμεσσα στις περισσότερες περιπτώσεις, υποκείμενα καρδιολογικά, αναπνευστικά προβλήματα υγείας όπως και η άτυπη εμφάνιση (χωρίς τυπική κλινική εικόνα) σε ηλικιωμένους ασθενείς μπορεί να καθυστερήσουν την αναγνώρισή της. Η τριάδα των συμπτωμάτων που δείχνουν ότι υπάρχει λοίμωξη (πυρετός ή ρίγος και αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων στην εξέταση αίματος), σημεία ή συμπτώματα ότι η λοίμωξη αυτή εντοπίζεται στους πνεύμονες (βήχας, παραγωγή πτυέλων, δυσκολία στην αναπνοή, πόνος στο θώρακα ή παθολογικά ευρήματα στην εξέταση από τον γιατρό) και η διαπίστωση ενός νέου διηθήματος στην ακτινογραφία θώρακος με ακρίβεια αναγνωρίζει έναν ασθενή με πνευμονία της κοινότητας. Οι ηλικιωμένοι ασθενείς μπορεί να μην έχουν την παραπάνω τυπική εικόνα ενώ η σύγχυση μπορεί να αποτελεί το μόνο σύμπτωμα τους με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διάγνωση. Επίσης τα ευρήματα στην ακτινογραφία μπορεί να είναι ήπια: έτσι ένας μεμονωμένος ακτινολόγος μπορεί να μην αναγνωρίσει διηθήματα στην ακτινογραφία σε ποσοστό έως και 15% και 2 ακτινολόγοι μπορεί για την ίδια ακτινογραφία να διαφωνήσουν σε ποσοστό 10%.

  • Λοιμώδης Μονοπυρήνωση: Μία ισόβια λοίμωξη

    Η Λοιμώδης Μονοπυρήνωση είναι μία λοίμωξη που υποψιαζόμαστε σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες (10 έως 30 ετών) που εμφανίζονται με πονόλαιμο και καταβολή δυνάμεων. Τα πιο συχνά ευρήματα στην εξέταση είναι πυρετός, διόγκωση λεμφαδένων και φαρυγγίτιδα. Η πλειοψηφία των ασθενών αναρρώνουν χωρίς επιπλοκές και επιστρέφουν στις φυσιολογικές του δραστηριότητeς σε 2 μήνες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Αφού η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι θετική για τον ιό EBV, ειδικά μέτρα εναντίον της μετάδοσης του ιού δεν έχουν νόημα.

  • Οξεία κυστίτις : Μία πολύ συχνή λοίμωξη του γυναικείου φύλου

    Η οξεία μη επιπλεγμένη κυστίτιδα σπάνια εξελίσσεται σε σοβαρή νόσο, ακόμη κι αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, επομένως ο κύριος στόχος της θεραπείας είναι να ανακουφίσει τα συμπτώματα που ταλαιπωρούν τον/την ασθενή. Η παθογένεια των ουρολοιμώξεων στη γυναίκα , όταν δεν υποκρύπτονται προδιαθεσικοί ανατομικοί παράγοντες, έχει αποδοθεί στην παρουσία διαφορετικών ή περισσοτέρων σε αριθμό υποδοχέων στο ουροποιητικό της σύστημα για την προσκόλληση του πιο συχνού αιτίου ουρολοιμώξεων, του μικροβίου Ε.Coli και σε γενετική προδιάθεση, η οποία βασίζεται σε 3-4 φορές μικρότερη πιθανότητα οι γυναίκες με κυστίτιδα να μην απεκρίνουν τα αντιγόνα ΑΒΗ των ομάδων αίματος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μεγαλύτερη ικανότητα προσκόλλησης του μικροβίου Ε. Coli (κολοβακτηρίδιο) στα κύτταρα του κόλπου και του ουροποιητικού της γυναίκας και άρα παρατεινόμενο αποικισμό του κόλπου (στα μεταξύ των ουρολοιμώξεων διαστήματα) , παράγοντες προδιαθεσικοί για την εμφάνιση των ουρολοιμώξεων στις γυναίκες.

  • Γρίπη: Όσα δεν γνωρίζουμε και πρέπει να ξέρουμε!

    Πρόκειται για μια λοίμωξη του αναπνευστικού που μεταδίδεται κυρίως στο εξωνοσοκομειακό περιβάλλον. Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη. Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο).

  • Αυξημένα επίπεδα Χοληστερίνης: Απλό εργαστηριακό εύρημα ή σημαντικός παράγων κινδύνου για απόφραξη των αγγείων μας?

    Η ευρέως γνωστή ως “κακή” χοληστερίνη, χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτείνη (Low Density Lipoprotein-LDL) και η αντίστοιχα γνωστή ως “καλή” χοληστερίνη, υψηλής πυκνότητας λιποπρωτείνη (HDL) σχετίζονται με μελλοντικό κίνδυνο για εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου. Τα αυξημένα τριγλυκερίδια, επίσης, συχνά σχετίζονται με την εμφάνιση πρώιμης καρδιαγγειακής νόσου, δηλαδή την εμφάνιση εμφράγματος του μυοκαρδίου ή την ανάγκη για επέμβαση στα στεφανιαία αγγεία της καρδιάς σε ηλικία μικρότερη των 55 ετών για τους άνδρες και των 65 ετών για τις γυναίκες.

Υπηρεσίες Ιατρείου


  • Προληπτική ιατρική
  • Διατήρηση προσωπικού ιατρικού φακέλλου
    • Λήψη ιατρικού ατομικού και οικογενειακού ιστορικού
    • Πλήρης φυσική εξέταση (συμπεριλαμβανομένης και νευρολογικής εξέτασης)/Εκτίμηση ζωτικών σημείων(αρτ.πίεσης, σφύξεων, μέτρηση κορεσμού οξυγόνου)
  • Ιδιαίτερη εμπειρία στην αντιμετώπιση
    σακχαρώδη διαβήτη, λοιμώξεων, αρτηριακής πίεσης, διαταραχών χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων, οστεοπόρωσης, παθήσεις θυρεοειδούς, γηριατρική, παρακολούθηση ασθενών με καρκίνο.
  • Συνταγογράφηση φαρμάκων *
    ΕΟΠΥΥ και λοιπών ταμείων
  • Έκδοση παραπεμπτικών *
    για εξετάσεις με ΕΟΠΥΥ και λοιπά ταμεία)
  • Διατροφική εκπαίδευση
    για σακχαρώδη διαβήτη, αυξημένη χοληστερίνη, παχυσαρκία, ουρικό οξύ, οστεοπόρωση, αυξημένο ασβέστιο
  • Ηλεκτροκαρδιογράφημα
  • Τεστ μνήμης
  • Κατ' οίκον επισκέψεις
  • Κατ'οίκον νοσηλεία
    • Αναρροφήσεις εκκρίσεων πνευμόνων
    • Τοποθέτηση ρινογαστρικών σωλήνων (Levin) σίτισης, ουροκαθετήρων, φλεβοκαθετήρων για ενδοφλέβια χορήγηση ορών και φαρμάκων
    • Παρακέντηση ασκιτικού υγρού
  • Νοσοκομειακή νοσηλεία
    και παρακολούθηση στα νοσοκομεία:
    • Ιασώ General
    • Νέον Αθήναιον
  • Έκδοση / Ανανέωση διπλώματος οδήγησης
*(Ιατρός πιστοποιημένη, μη συμβεβλημένη)