Η ευρέως γνωστή ως “κακή” χοληστερίνη, χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτείνη (Low Density Lipoprotein-LDL) και η αντίστοιχα γνωστή ως “καλή” χοληστερίνη, υψηλής πυκνότητας λιποπρωτείνη (HDL) σχετίζονται με μελλοντικό κίνδυνο για εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου. Τα αυξημένα τριγλυκερίδια, επίσης, συχνά σχετίζονται με την εμφάνιση πρώιμης καρδιαγγειακής νόσου, δηλαδή την εμφάνιση εμφράγματος του μυοκαρδίου ή την ανάγκη για επέμβαση στα στεφανιαία αγγεία της καρδιάς σε ηλικία μικρότερη των 55 ετών για τους άνδρες και των 65 ετών για τις γυναίκες. Ως αθηροσκλήρυνση ονομάζουμε την ανάπτυξη πλακών στον εσωτερικό χιτώνα του τοιχώματος των αγγείων μας προκαλώντας στένωση του αυλού τους και μειωμένη αιμάτωση των οργάνων που τρέφονται από αυτά τα αγγεία. Οι αθηρωματικές πλάκες αποτελούνται κυρίως από χοληστερίνη αλλά και από διάφορα κύτταρα (λευκά αιμοσφαίρια και μακροφάγα) καθώς και από ασβέστιο και συνήθως εντοπίζονται στις: στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς, προκαλώντας στηθάγχη και εμφράγματα στις αρτηρίες του εγκεφάλου, προκαλώντας αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια στις περιφερικές αρτηρίες των κάτω άκρων, προκαλώντας διαλείπουσα χωλότητα ή γάγγραιναστις αρτηρίες των σπλάχνων, όπως των νεφρών, προκαλώντας αρτηριακή υπέρταση. Οι διαταραχές στα επίπεδα της χοληστερίνης αποτελούν τον πιο αναγνωρισμένο και κατανοητό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη της αθηροσκλήρυνσης. Η μείωση των επιπλοκών της αθηροσκληρυντικής νόσου στα αγγεία της καρδιάς (δηλ. μείωση των εμφραγμάτων και των θανάτων από αυτά) με τα φάρμακα που ελαττώνουν την χοληστερίνη έχει φέρει, τα τελευταία χρόνια, τη διάγνωση και τη θεραπεία της αύξησης της χοληστερίνης στο επίκεντρο της παθολογίας. Να σημειωθεί ότι η πιο επικίνδυνη για τα αγγεία μας είναι η κακή χοληστερίνη (LDL) γι αυτό και η τιμή της αποτελεί το κριτήριο για το αν θα λάβουμε θεραπεία ή όχι , εκτός απο τις περιπτώσεις πολύ σημαντικής αύξησης των τριγλυκεριδίων οπότε αυτά τότε θα αποτελέσουν τον πρώτο στόχο για τη θεραπεία. Πότε τη μετράμε για πρώτη φορά ως ενήλικες και ποιές είναι οι φυσιολογικές τιμές Συστήνεται όλοι οι ενήλικες από την ηλικία των 20 ετών να υποβάλλονται σε μέτρηση της ολικής χοληστερίνης, της κακής χοληστερίνης (LDL), της καλής χοληστερίνης (HDL) και των τριγλyκεριδίων του πλάσματος, μετά από ολονύκτια νηστεία 12 ωρών . Αν τότε όλα είναι φυσιολογικά έκτοτε η επανεκτίμηση γίνεται ανά 5 χρόνια. Η τιμή της κακής χοληστερίνης (LDL) που είναι φυσιολογική για τον καθένα μας καθορίζεται από πόσους παράγοντες κινδύνου έχουμε για αθηροσκλήρυνση. Οι παράγοντες αυτοί είναι: Κάπνισμα Αρτηριακή υπέρταση Σακχαρώδης διαβήτης Χαμηλή καλή χοληστερόλη (HDL), μικρότερη του 40 mg/dl για τους άνδρες και του 50 mg/dl γαι τις γυναίκες. Οικογενειακό ιστορικό στεφανιαίας νόσου α) για τις γυναίκες, συγγενής α' βαθμού σε ηλικία <55 ετών και β) για τους άνδρες, συγγενής α΄βαθμού σε ηλικία<65 ετών. H ηλικία: άνδρες μεγαλύτεροι ή ίσοι με την ηλικία των 45 ετών και οι γυναίκες των 55 ετών αντίστοιχα. Έτσι, η παρουσία 0 έως 1 παραγόντων κινδύνου θέτει ως στόχο την LDL<160 mg/dl. η παρουσία 2 παραγόντων κινδύνου θέτει ως στόχο την LDL<130mg/dl -σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο ή περιφερική αγγειοπάθεια (σημαντική απόφραξη των αρτηριών της καρδιάς ή των αρτηριών των κάτω άκρων και των καρωτίδων αντίστοιχα) ο στόχος είναι η LDL<100mg/dl (και προαιρετικά LDL<70mg/dl). σε ασθενείς με οξύ έμφραγμα ή στεφανιαία νόσο, πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου και/ή σακχαρώδη διαβήτη ο στόχος είναι LDL<70mg/dl. Επόμενοι στόχοι μετά την LDL, αποτελούν: η non-HDL=ολική χοληστερόλη-LDL (ανώτατο όριο 30mg/dl πάνω από τις προαναφερθείσες τιμές της LDL αντίστοιχα), η HDL>40mg/dl για τους άνδρες και HDL> 50 mg/dl γαι τις γυναίκες , τα τριγλυκερίδια<150mg/dl και η ολική χοληστερόλη <200mg/dl. Πως θα βελτιώσουμε τη χοληστερόλη μας Απαιτείται τροποποίηση του τρόπου ζωής και κυρίως της διατροφής ώστε να μην αισθανόμαστε ότι πιεζόμαστε να κάνουμε δίαιτα (την οποία τότε δεν θα κρατήσουμε για πολύ) αλλά ότι τρώμε πιο υγιεινά και αυτό θα αποτελεί πλέον καθημερινή συνήθεια. Το διαιτολογιό μας καλό θα είναι να περιλαμβάνει:- 1,5-2 λίτρα τουλάχιστον υγρά την ημέρα, -αν και περιορισμένο σε θερμίδες θα πρέπει να μοιράζεται σε μικρά-συχνά γεύματα (πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό σνακ και βραδυνό), -περιορισμό των λιπαρών τροφών (βούτυρο, πλήρες γάλα και κίτρινα τυριά/φέτα, παγωτά/γλυκά, αλλαντικά και κρέας) και του αλκοόλ καθώς και -αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών. -Άσκηση. -Ψυχολογική υποστήριξη, κυρίως στην ψυχαναγκαστική υπερφαγία. Αν μετά από τα παραπάνω, η κακή χοληστερόλη μας LDL είναι πάνω από 30mg/dl από τα καθορισμένα για εμάς ανώτατα όρια, τότε απευθυνόμαστε στον παθολόγο μας ο οποίος θα διερευνήσει τα αίτια της αύξησης της χοληστερίνης και/ή των τριγλυκεριδίων και θα μας συμβουλεύσει να λάβουμε την κατάλληλη για εμάς φαρμακευτική υπολιπιδαιμική αγωγή την οποία και θα λαμβάνουμε, έκτοτε, εφ’ όρου ζωής. Γνωρίζετε ότι το Νοέμβριο 2013 ανακοινώθηκαν νέες κατευθυντήριες οδηγίες από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία και το Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας (American Heart Association and American College of Cardiology/ AHA-ACC), για τη θεραπεία της αυξημένης χοληστερίνης, οι οποίες αυξάνουν τον αριθμό των ενηλίκων μεταξύ των ηλικιών 60-75 ετών και χαμηλώνουν τα επίπεδα χοληστερίνης εκείνων που πλέον θα συστήνεται υπολιπιδαιμική θεραπεία; the new guidelines would substantially increase the number of adults between the ages of 60 and 75 years and lower the LDL cholesterol levels of those who would be recommended for statin therapy. Μοιραστείτε το άρθρο