Παθολογικό Ιατρείο

Βρασίδα 3, Αθήνα Χίλτον

211 013 66 86
6945 140 231
Δευ : 17.00 - 20.00
Τρι : 11.00-14.00 , 17.00-20.00
Τετ : 11.00 - 14.00
Πεμ : 11.00-14.00 , 17.00-20.00
Παρ : 17.00 - 20.00
* Κατόπιν ραντεβού

H συμπεριφορά, το περιβάλλον και οι οι γενετικοί παράγοντες – όλοι έχουν ένα ρόλο στην αύξηση του σωματικού βάρους και στην παχυσαρκία

Η παχυσαρκία οφείλεται στην διαταραχή του ισοζυγίου της ενέργειας η οποία συμβαίνει όταν προσλαμβάνουμε περισσότερες θερμίδες από αυτές που καίμε. Η παχυσαρκία αποτελεί ένα σοβαρό, δημόσιο πρόβλημα υγείας διότι σχετίζεται με τις κυριότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, το έμφραγμα, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και κάποιοι τύποι καρκίνου.

Έχουν τα γονίδια ρόλο στην παχυσαρκία;

Τις τελευταίες δεκαετίες, η παχυσαρκία έχει φθάσει σε επίπεδα επιδημίας σε πληθυσμούς των οποίων το περιβάλλον προωθεί την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και την αυξημένη κατανάλωση τροφών υψηλών θερμίδων. Ωστόσο, δεν θα γίνουν όλοι οι άνθρωποι που ζουν σε αυτά τα περιβάλλοντα παχύσαρκοι ούτε όλοι οι παχύσαρκοι θα έχουν την ίδια κατανομή λίπους ή τα ίδια προβλήματα υγείας. Αυτές οι διαφορές μπορεί να διαπιστωθούν σε ομάδες ανθρώπων με την ίδια φυλετική ή εθνική προέλευση και ακόμα μέσα στην ίδια οικογένεια. Γενετικές αλλαγές στον ανθρώπινο πληθυσμό συμβαίνουν πολύ αργά για να θεωρηθούν υπεύθυνες για την επιδημία παχυσαρκίας στις μέρες μας. Ωστόσο, οι ποικίλοι τρόποι με τους οποίους οι άνθρωποι αντιδρούν στο ίδιο περιβάλλον προτείνει ότι τα γονίδια παίζουν ένα ρόλο στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας.

Πως θα μπορούσαν τα γονίδια να επηρεάζουν την παχυσαρκία;

Τα γονίδια δίνουν στο σώμα μας τις εντολές για να απαντήσει σε αλλαγές στο περιβάλλον του. Μελέτες διαφορών και ομοιοτήτων μεταξύ μελών μιας οικογένειας, διδύμους και υιοθετημένα άτομα προσφέρουν έμμεσες επιστημονικές αποδείξεις ότι ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό της διαφοροποίησης του σωματικού βάρους των ατόμων οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες. Άλλες μελέτες επίσης σύγκριναν παχύσαρκους σε σχέση με μη παχύσαρκους για διαφορές σε γονίδια που θα μπορούσαν να επηρεάζουν τις συμπεριφορές (όπως την τάση για αυξημένη πρόσληψη τροφής, την τάση για καθιστική ζωή κλπ) ή το μεταβολισμό (τη μειωμένη ικανότητα κάποιου να χρησιμοποιεί το λίπος της τροφής σαν καύσιμο ή την αυξημένη τάση του να αποθηκεύει το λίπος στο σώμα). Αυτές οι μελέτες έχουν αναγνωρίσει διαφορές σε γονίδια που μπορούν να συμβάλλουν στην παχυσαρκία αυξάνοντας την πείνα και την πρόσληψη τροφής.

Σπάνια, μία μορφή κληρονομούμενης παχυσαρκίας μέσα σε μία οικογένεια προκαλείται από ένα μόνο γονίδιο. Συνήθως τι περισσότερες φορές η παχυσαρκία οφείλεται σε πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις μεταξύ πολλαπλών γονιδίων και περιβαλλοντικών παραγόντων που είναι μερικώς κατανοητοί μέχρι σήμερα.

Μπορεί η μελέτη του γενετικού υλικού του ατόμου να βοηθήσει?

Με εξαίρεση κάποιες σπάνιες γενετικές καταστάσεις που σχετίζονται με πολύ σοβαρή παχυσαρκία , σήμερα τα γενετικά τεστ δεν είναι χρήσιμα για να κατευθύνουν την προσωπική διατροφή ή το πρόγραμμα της σωματικής άσκησης. Μελέτες πάνω σε αυτόν τον τομέα είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο.


                                        


Τι σημασία έχει το οικογενειακό ιστορικό?

Το οικογενειακό ιστορικό βοηθά να αναγνωρίσουμε ανθρώπους με αυξημένο κίνδυνο για σχετιζόμενες με την παχυσαρκία παθήσεις (όπως σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά επεισόδια, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και κάποιους τύπους καρκίνου). Επίσης αντανακλά τα κοινά γενετικά στοιχεία καθώς και τα κοινά στοιχεία του περιβάλλοντος μεταξύ συγγενών. Η οικογένεια δε μπορεί να αλλάξει τα γονίδια της αλλά μπορεί να αλλάξει το οικογενειακό περιβάλλον ώστε να προωθήσει υγιεινούς τρόπους-συνήθειες διατροφής και φυσική δραστηριότητα.