Παθολογικό Ιατρείο

Βρασίδα 3, Αθήνα Χίλτον

211 013 66 86
6945 140 231
Δευ : 17.00 - 20.00
Τρι : 11.00-14.00 , 17.00-20.00
Τετ : 11.00 - 14.00
Πεμ : 11.00-14.00 , 17.00-20.00
Παρ : 17.00 - 20.00
* Κατόπιν ραντεβού

Οξεία ηπατίτιδα Α: ενημερωνόμαστε με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας στις 28 Ιουλίου

Η ηπατίτιδα από τον ιό Β και C επηρεάζει σήμερα 325 εκατομμύρια ανθρώπους ενώ ευθύνεται για το θάνατο 1,4 εκατομμυρίων ανθρώπων ετησίως αποτελώντας τη δεύτερη πιο συχνή θανατηφόρο λοίμωξη παγκοσμίως μετά τη φυματίωση. Ο αριθμός των ατόμων που μολύνονται από τους ιούς της ηπατίτιδας είναι 9 φορές μεγαλύτερος από αυτών που μολύνονται από τον ιό του A.I.D.S. Η ηπατίτιδα μπορεί να προληφθεί, να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή και στην περίπτωση της ηπατίτιδας C να θεραπευτεί πλήρως. Ωστόσο, 80% των ανθρώπων που ζουν με ηπατίτιδα δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες εξετάσεων και θεραπευτικών μέσων. Η ηπατίτιδα οφείλεται στους ιούς Α, B,C,D και Ε και σε αρκετές από τις μορφές της, μπορεί να είναι μία σοβαρή απειλή για την υγεία. Όλες οι μορφές της μπορεί να προκαλέσουν οξεία φλεγμονή στο ήπαρ. Βραχυπρόθεσμα, η ηπατίτιδα Α εκδηλώνεται σαν μία μεταδιδόμενη από τη τροφή νόσος και συνοδεύεται από έμετους, πυρετό και διάρροια. Μακροπρόθεσμα, οι πιο συχνές ιογενείς ηπατίτιδες-η ηπατίτιδα Β και C- μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας όπως κίρρωση του ήπατος, καρκίνο ήπατος και ηπατική ανεπάρκεια οδηγώντας στο θάνατο.

Τι πρέπει να γνωρίζω για την ηπατίτιδα Α?

-Είναι μία ιογενής λοίμωξη του ήπατος ήπιας-μέτριας βαρύτητας

-Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι η ηπατίτιδα Α εμφανίζεται όπου υπάρχουν συνθήκες κακής υγιεινής ή μολυσμένο -από τα κόπρανα ανθρώπου που πάσχει -νερό και φαγητό .Η  μετάδοση γίνεται από την κόπρανο-στοματική οδό. Έτσι, ακόμη και το άγγισμα ενός  φρούτου σε μία αγορά θα μπορούσε να αφήσει τον ιό της ηπατίτιδας Α στα χέρια μας περιμένοντας να εισβάλλει στον οργανισμό μας μέσω της επαφής των χεριών μας με το στόμα μας. Το πλύσιμο το χεριών με σαπούνι και νερό συχνά είναι επομένως πολύ σημαντικό πάντα, αλλά ειδικότερα όταν ταξιδεύουμε σε μέρη του κόσμου όπου συμβαίνουν συχνά επιδημίες ηπατίτιδας Α. 

Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί  επίσης με τη στενή επαφή με ένα μολυσμένο άτομο (όπως πχ στόματο-πρωκτική σεξουαλική επαφή), αν και η στενή απλή επαφή μεταδίδει σπανιότερα τον ιό.

-Στις χώρες όπου ο κίνδυνος μολυσμένων τροφών και νερού είναι μικρός, η εμφάνιση εξάρσεων της νόσου γίνεται κυρίως μεταξύ ομοφιλόφυλων ανδρών όπως και από άτομα που κάνουν χρήση ενδοφλέβιων ουσιών. 

-Η πλειοψηφία των ανθρώπων που πάσχουν από οξεία ηπατίτιδα Α θα αναρρώσουν πλήρως και θα αποκτήσουν μακροχρόνια ανοσία. Ωστόσο ένας μικρός αριθμός ατόμων μπορεί να πεθάνουν από οξεία κεραυνοβόλο ηπατίτιδα. Το 2016 συνέβησαν 7.134 θάνατοι από την ηπατίτιδα αυτή που αντιστοιχεί στο 0,5% των θανάτων από τις ιογενείς ηπατίτιδες.

-Ο χρόνος επώασης από την μετάδοση μέχρι την ανάπτυξη συμπτωμάτων είναι 14-28 ημέρες.

-Η νόσος εμφανίζεται με  αδυναμία, κόπωση, ανορεξία, κοιλιακή δυσφορία, ίκτερο, ναυτία, έμετο, πυρετό. Συνήθως πιο έντονα συμπτώματα αναπτύσσουν οι ενήλικες ενώ τα παιδιά μικρότερα από 6 ετών σπανίως εμφανίζουν αξιοσημείωτη κλινική εικόνα.

-Υπάρχει πιθανότητα μετά το πρώτο οξύ επεισόδιο να υποτροπιάσει αλλά μετά ακολουθεί πλήρης ανάρρωση.

-Δε υπάρχει ειδική αλλά μόνο υποστηρικτική  θεραπεία

                                                                                      

Οδηγίες για πρόληψη-αποφυγή της ηπατίτιδας Α:

-Ελέγχετε αν το νερό είναι ασφαλές και καθαρό, αν όχι ή δεν το γνωρίζετε: προτιμάτε εμφιαλωμένο νερό ή βρασμένο νερό βρύσης το οποίο χρησιμοποιείτε ακόμη και για το πλύσιμο των δοντιών.

-Μην πίνετε ποτά με παγάκια από μη ασφαλές-ελεγχόμενο νερό

-Πλένετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό

-Ξεφλουδίζετε και πλένετε καλά όλα τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά

-Μην καταναλώνετε ανεπαρκώς μαγειρεμένο ή ωμό κρέας και ψάρια

-Αποφυγή στενής επαφής ή σεξουαλικής επαφής με άτομο που πάσχει

     

                                                                      

                                                                                 

Ποιος είναι ο κίνδυνος για τον ταξιδιώτη;

- 30-300 περιπτώσεις/100000/μήνα διαμονής σε ξενοδοχείο (ακόμη και σε πολυτελή ξενοδοχεία μπορεί να υπάρχει κίνδυνος) σε αναπτυσσόμενες χώρες.

- Η επίπτωση της ηπατίτιδας Α σε ταξιδιώτες έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια κατά 10-50 φορές. Ο κίνδυνος όμως παραμένει σημαντικός για τους ταξιδιώτες. 

- 2000 περιπτώσεις/100000/μήνα διαμονής σε πρόχειρα καταλύματα.

-Οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται συγγενείς και φίλους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσληφθούν από ηπατίτιδα Α. 

Ταξιδιώτες με πιθανή ανοσία : 

- Άτομα από χώρες με υψηλή ή μέτρια ενδημικότητα ηπατίτιδας Α. 

-Κάτοικοι Ελλάδας >45 ετών.

-Άτομα με ιστορικό ίκτερου. 

- Σε ταξιδιώτες > 40 ετών από περιοχές με μέτρια ή υψηλή ενδημικότητα ηπατίτιδας ενδείκνυνται να γίνονται ορολογικές εξετάσεις (έλεγχος αντισωμάτων) πριν τον εμβολιασμό.Αν υπάρχει αμφιβολία τότε το εμβόλιο χορηγείται. Η χορήγηση του εμβολίου σε άτομα με ήδη υπάρχουσα ανοσία δεν αυξάνει τη πιθανότητα παρενεργειών.

Πρόληψη

Υπάρχει εμβόλιο για  την Ηπατίτιδα Α που γίνεται σε 2 δόσεις με απόσταση 6 μηνών μεταξύ τους.

 Συστήνεται : 

-Σε άτομα που πρόκειται να ταξιδέψουν σε ενδημικές περιοχές  ανεξαρτήτως σκοπού και διάρκειας του ταξιδιού προς χώρες μέτριας ή υψηλής ενδημικότητας για ηπατίτιδα Α ανεξαρτήτως σκοπού, συχνότητας και διάρκειας ταξιδιού. 

- Σε αυτούς που επισκέπτονται χώρες με χαμηλή ενδημικότητα, εάν πρόκειται να καταναλώσουν τρόφιμα και νερό σε μη αστικές περιοχές όπου το υγειονομικό επίπεδο είναι χαμηλό και μετά από φυσικές καταστροφές οπότε αυξάνονται οι επιδημίες

-Σε ταξιδιώτες της τελευταίας στιγμής. Ακόμη και ο εμβολιασμός που διεξάγεται λίγο πριν την αναχώρηση μπορεί να προσφέρει σημαντική προστασία 

-Σε ομοφυλόφιλους άνδρες

-Σε χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών

καθώς και 

-Σε άτομα με χρόνιες παθήσεις του ήπατος ( πχ. χρόνια ασυμπτωματική αύξηση των τρανσαμινασών επί λιπώδους διήθησης ήπατος, χρόνια ηπατίτιδα Β και C κλπ).